У хребті — здоровий дух

Сьогодні поширення захворювань хребта серед дітей в Україні набуває меж епідемії. Згідно з офіційними даними, потерпають від них 30—40 відсотків дітей, а за неофіційними — 60—80! Такий діагноз, як «грижа міжхребцевого диску» у дітей 7—16 років уже не є рідкістю, а частота сколіотичних деформацій зросла в 2,5 разу.

Оздоровчий центр «Гармонія» оглянув учнів 31 класу гімназії

№ 315. Із 586 обстежених виявлено 326 порушень постави хребта. Половина дітей скаржилися на періодичні головні болі, головокружіння, колючі болі в ділянці серця, деформації стоп, порушення розумової та психічної діяльності, що нерідко призводить до зниження успішності в школі.

Больові прояви з боку хребта проявляються рідко, тому на виявлені порушення переважно не звертають уваги ні батьки, ні вчителі, ні навіть лікарі, обгрунтовуючи це відсутністю ефективних методів лікування. Незважаючи на значну поширеність та сильну варіацію проявів порушень постави та остеохондрозу хребта у дітей шкільного віку, всі ці зміни зворотні й найкраще піддаються корекції саме в дитячому віці.

Тому оздоровчий центр «Гармонія» спільно с директором гімназії № 315 Олександром Бірюком розробив загальношкільну програму: «Здоровий хребет — здорова дитина».

Завдяки новітній методиці лікування ми оздоровлюємо дітей без відриву від навчального процесу. Такі методи успішно використовують в елітних школах Москви, Санкт-Петербурга тощо.

Ми вперше в Україні запровадили такий комплексний підхід, хоча метод «вертеброревітологія» існує понад десять років. Унікальність методики полягає в її безпечності, оскільки подібна до масажу; доказовості, тому що результати лікування оцінюються за фотознімками до та після курсу лікування; системності — курсове лікування триває 16—24 сеанси з проміжком три-чотири місяці, або тричі на рік.

До курсу оздоровчих процедур входять лікувальна фізкультура в басейні, спеціальний масаж, корекція хребта та фізіотерапевтичні процедури.

Федір ОЛІЙНИК,кандидат медичних наук.

Київ.

Фото Василя ТКАЧЕНКА.