Ранкове засідання 18 червня

Під час традиційного виголошення заяв Сергій Головатий (Партія регіонів) сказав: «розвал коаліції — юридичний факт, який не потрібно засвідчувати». Депутат є первинним елементом парламенту, він складає присягу і відповідно входить до складу більшості або меншості, тому тим, хто вміє рахувати і читати, не потрібно йти до Конституційного Суду, щоб переконатись у розвалі коаліції.

На це Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зауважив: сподіваюся, Сергій Головатий не мав на увазі фракцію Партії регіонів, яка зібрала під поданням до КС 106 підписів народних депутатів. За словами Арсенія Яценюка, звернення до КС — це єдине можливе правове рішення, яке з’ясує, чи легітимна коаліція. А для тих, хто сумнівається в дієздатності парламенту, він навів такий приклад: Верховна Рада шостого скликання ухвалила 292 закони, тоді як їхні колеги з Німеччини протягом року ухвалюють 200 документів, польські парламентарії — 100, а французькі — 65.

Наразі об’єднати сесійну залу мав розгляд соціальних законопроектів, включених до порядку денного. Однак розгляд уже першого документа засвідчив марність цих сподівань. Автор законопроекту про підвищення престижності шахтарської праці Віктор Турманов (Партія регіонів), побоюючись за долю проекту, попросив зняти його з розгляду. Проте табло системи «Рада», висвітивши «нуль», засвідчило готовність народних обранців розглядати документ.

Нині в Україні налічується 170 діючих шахт. Крім того, країна має чималі запаси вугілля. Але водночас рівень видобутку вугілля щороку знижується, наголошували доповідачі з цього питання. Щоб підвищити престижність шахтарської професії, законопроект передбачав підвищення заробітної плати та пенсій, пільгове надання житла та кредитів, а також норму, за якою дітям загиблих шахтарів надаватиметься право безплатного навчання, але лише за гірничою професією.

Крім того, документ мав знизити податковий тиск на шахтарів. Проте ця норма, на думку деяких депутатів, у разі схвалення законопроекту зменшила б надходження до місцевих бюджетів, які й без того потерпають від недостатнього фінансування.

Щоправда табло висвітило 218 голосів «за». Хоч як дивно, Партія регіонів дала один голос. За повторне перше читання проголосували 223 народні депутати. І знову фракція Партії регіонів дала один голос. Ситуацію роз’яснив Олександр Стоян (Партія регіонів): «Своїм голосуванням ми хотіли побачити, чи є справді коаліція», — повідомив він.

Така позиція меншості викликала подив у фракцій БЮТ і «НУ—НС». «Це не експеримент над тим, чи є коаліція, а над громадянами країни. І голосування засвідчило: хто за людей, а хто за м’яке крісло», — наголосив бютівець Олег Ляшко.

Потім обговорили законопроект про соціальний діалог. І його спіткала доля попереднього документа.

«Ми дуже хотіли, щоб у країні був соціальний діалог, але, на жаль, у нас навіть політичного діалогу немає», — зазначив Олександр Клименко («НУ—НС»). Заспокоїти колег спробував і Голова Верховної Ради, зауваживши, що парламент запрацює через кілька днів і ці законопроекти будуть обов’язково розглянуті. «Головна наша зброя — витримка», — констатував він.

Третім відхиленим законопроектом став проект постанови про порядок визначення формування та встановлення прожиткового мінімуму. «За» проголосували 10 обранців.

Насамкінець Голова Верховної Ради звернувся до колег, закликав народних депутатів до толерантності: «Мине день-два-три і ми знову будемо цілуватися, обніматися, тож треба мати хоча б елементарну совість».

На початку ранкового засідання головуючий повідомив про входження А. Даниленка до фракції КПУ. Крім того, народні обранці привітали з днем народження свого колегу Івана Сідельника.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.