З найдешевших в Європі до оптимально справедливих, або Чому уряд пропонує підвищити ціни на сигарети?Ціна питання — 5000 врятованих життів щороку

Борці з курінням святкують маленьку перемогу. Нарешті уряд схвалив концепцію Державної цільової соціальної програми зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на 2008—2012 роки. Програма передбачає регулярне проведення цілеспрямованої профілактики серед населення, проведення заходів з діагностики, профілактики та лікування тютюнової залежності, підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, ліквідацію усіх форм незаконної торгівлі тютюновими виробами, встановлення заборони на будь-яку рекламу тютюнових виробів та куріння у громадських та робочих місцях. Більшість експертів схвально оцінили програму. Однак — це лише перший крок на довгому шляху до подолання тютюнової епідемії. «Голос України» з’ясовував, яких кроків потрібно вжити, аби зупинити поширення тютюнокуріння, як цього домоглися в США чи Європі.

Тютюнова епідемія посилює демографічну кризу

Навіть якщо ви не знаєте офіційної статистики, то кількість людей з сигаркою на вулиці, особливо молодих дівчат, переконливо свідчить, що українці дедалі більше піддають своє здоров’я дії тютюнової отрути. Кожна п’ята жінка є активним курцем, майже 70 відсотків чоловіків палять. Наслідком цього є 100—110 тисяч передчасних смертей від хвороб, спричинених курінням. Щороку на заміну померлим курцям та тим, хто знайшов в собі сили відмовитись від куріння, приходить 500 тисяч підлітків. Досвід багатьох країн засвідчує, що подолати тютюнову епідемію в Україні неможливо без втручання влади.

Якщо ми заглянемо в Європу, то там завдяки діям влади вдається зменшити кількість не тільки курців, а і зумовлених курінням хвороб. Результатом заборони куріння в громадських місцях (включаючи бари та ресторани) в Італії, котру ввели 2005 року, стало зниження на 11 відсотків кількості інфарктів серед людей віком 34—64 роки.

Для України це особливо актуально. Адже одні з найнижчих цін на сигарети в Європі продовжують обтяжувати в Україні соціальні проблеми, наслідки яких уже відчутні. У нас за 14 років населення скоротилося на 5 мільйонів, найжахливішим є те, що найбільше зросла смертність людей працездатного віку. Хоча ще на початку незалежності, коли нас було 53 мільйони, українці щорічно викурювали 60 млрд. сигарет, зараз споживання зросло до 90 млрд. штук і це за того, що населення України скорочується.

Українські науковці теж забили тривогу щодо смертельності продукції тютюнових гігантів. Курцям, наприклад, можна й не жити поблизу заводів — вони забезпечують себе токсичними речовинами краще, ніж будь-яка промзона.

У прес-службі МОЗ, опираючись на оцінки ВООЗ, повідомили, що в Україні витрати, викликані тютюнокурінням, перевищують 10 млрд. гривень».

Чому українські ціни відстають від російських?

Світовий банк в рамках дослідження довів, що підвищення ціни на тютюнові вироби на 10 відсотків призведе до скорочення їх споживання в Україні на 2,5 відсотка. Навіть тютюнові виробники це визнають.

Якщо порівняємо ціни на одну з найпопулярніших марок сигарет, яка в Україні коштує 5 гривень, то в Росії вона становить 7 гривень, а в Польщі — 16 гривень. І ця різниця цін не пояснюється різною купівельною спроможністю українців та поляків. Якщо ви порівняєте ціни на основні харчові продукти в польських супермаркетах та наших, то особливої різниці нема. Відмінність лише у цінах на тютюн та алкоголь. Саме така ситуація викликала обурення Комітету Верховної Ради з питань бюджету.

Складно не погодитися із паном Олегом Ляшком. Адже впродовж останніх років поширення куріння в Україні збільшувалася здебільшого через відносне здешевлення і зростання доступності сигарет. Головною причиною дешевих сигарет в Україні є вкрай полегшене оподаткування. В 1999—2006 роках реальні (тобто з врахуванням інфляції) ціни на тютюнові вироби зменшилися на 30 відсотків.

Наочно зростання доступності тютюну можна побачити із співставлення цін на тютюнові вироби із зарплатами. Якщо середня зарплата за останні роки зросла майже в 4 рази, то ціна сигарет — менш як на 25 відсотків.

Звісно, підвищення цін викличе хвилю обурення не так у споживачів (більшість опитуваних нами курців вважають ненормальним, що ціни на сигарети залишаються майже незмінними, коли харчі стрімко дорожчають), як у виробників. Адже роками пролобійоване полегшене оподаткування допомагає тютюновим компаніям збирати надприбутки в Україні, ефективно витрачати їх на рекламу свого продукту та «загаковувати» нові жертви. За І квартал нинішнього року випуск тютюнових виробів зріс ще на 8 відсотків, а за 2000—2005 роки виробництво сигарет ПОДВОЇЛОСЯ. Це не та економічна динаміка, якою слід пишатися і вона значною мірою спричинена державною, точніше — антидержавною, політикою щодо цін і акцизів на сигарети. Представники тютюнових компаній знову і знову повторюють: підвищення цін не зменшить споживання, а призведе до збільшення контрабанди. Водночас вони не наводять жодних розрахунків чи прикладів з інших країн, бо економічна реальність суперечить твердженням тютюнової індустрії.

Звернімося до досвіду Польщі. Там у 2005—2007 роках легальний ринок зменшився на 4 мільярди сигарет, а доходи бюджету (завдяки збільшенню акцизів) збільшилися на 3,7 мільярда злотих.

Нові ініціативи депутатів та уряду: кому вдасться подолати тютюнове лобі?

Приймаючи нашвидкуруч бюджет на 2008 рік, народні обранці проголосували за ставки акцизів, розроблені ще попереднім урядом у співпраці із тютюновими компаніями. У пакеті законів, ухвалених 28 грудня 2007 року разом з бюджетом-2008, внесено такі зміни акцизів на тютюнові вироби, що у ціновому діапазоні від 3,60 гривні за пачку і вище акцизне оподаткування знизилося. Зокрема, з пачки сигарет вартістю 7 гривень бюджет почав отримувати на 23 копійки менше.

Виправити ситуацію взялися у бюджетному комітеті, зокрема, в рамках ініціативи з поліпшення здоров’я нації та наповнення бюджету, про яку розповів «Голосу України» депутат О. Ляшко. Поки депутати спільно з громадськістю у комітеті розробляють новий законопроект, в парламенті уже лежать два законопроекти щодо підвищення ставок акцизів. Один з них (реєстраційний № 2272) внесли народні депутати України В. Сушкевич (БЮТ), В. Ар’єв («НУ—НС»), В. Герасимчук (Блок Литвина). У цьому законопроекті передбачено збільшення бюджетних надходжень від акцизів на тютюнові вироби на 2,5 мільярда гривень на підставі підвищення цін на сигарети на 40 відсотків. Найбільш масові сигарети з фільтром подорожчають на гривню, без фільтра — на 50 копійок. Найдешевші сигарети з фільтром коштуватимуть не менш як 2 гривні 15 копійок, без фільтра — не менш як 1 гривня 35 копійок. Це дасть змогу, з одного боку, розпочати поступове подолання відставання цін на сигарети від загальної інфляції, яке накопичилося за останні роки, з другого — це приблизно вирівняє ціни з сусідніми пострадянськими державами і не створить передумов для контрабанди в Україну. Водночас ці заходи сприятимуть скороченню тютюнопаління серед населення на 11 відсотків.

Інший законопроект (№ 2570) подав депутат С. Шевчук, який теж за підвищення акцизів, але менше.

Очевидно одне — нова урядова стратегія істотного підвищення акцизів на тютюнові вироби повинна покласти край сумній традиції відносного здешевлення і підвищення доступності сигарет, наблизити ціни на сигарети в Україні, якщо не до рівня Європейського Союзу, то хоча б Росії. І тут чимало залежить не лише від міністра фінансів (який, як ми віримо, поставить суспільні інтереси вище власної шкідливої звички), а й від того, чи зможуть депутати в момент голосування згадати про те, що питання здоров’я нації не може бути політизованим. Адже для народу не має суттєвого значення, чий законопроект поповнить бюджет (а це додаткові кошти на соціальні проекти) та порятує націю від хвороб та смертей.

Уряд розпочав роботу над бюджетом-2009. Позиція Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко — тверда та проєвропейська: ціни на тютюн повинні зростати з випередженням інфляції, а акцизи — визначатися, виходячи з цієї мети. І це збігається з інтересами громадськості в обмеженні доступності тютюнових виробів. Адже чи не вперше громадські активісти не просять в уряду гроші, а пропонують їх уряду. Час виправляти помилки, час робити націю здоровою, при цьому наповнивши бюджет.

Ганна ЖУК,для «Голосу України».