Хто отримає від цього зиск?

Сьогодні суперечка стосовно майна колишнього піонерського табору «Пролісок» у селі Грем’яче Ківерцівського району на Волині вже вийшла за межі області. Обидві сторони апелюють до Прем’єр-міністра України, Верховного Суду України, Міністерства юстиції України. І насправді є чого. У чому суть? Як завжди, у грошах, точніше, хто матиме зиск від санаторію, який створили на базі майна, що залишилося від піонерського табору.

«Пролісок» має унікальні діагностичну та лікувальну бази. Клінічні обстеження здійснює акредитована за вищою категорією лабораторія. А інструментальні дослідження проводять на сучасному обладнанні. Застосовується діагностичний комплекс «Кардіо+», апарати ультразвукової діагностики, сканування крові, визначення біологічного віку за методом Шахбазова та інші. У лікувальному комплексі санаторію запроваджено більше сорока різноманітних процедур. Тут лікують захворювання ендокринної та сечостатевої систем, органів травлення та дихання, хвороби опорно-рухового апарату та нервової системи із застосуванням широкого спектра методів лікування, зокрема апаратної фізіотерапії (магнітно-резонансна, магнітотерапія, магнітно-вакуумний масаж, інгаляторій, електрофорез, солюкс, тубус-кварц, вітафон, дарсонваль, здійснюється парафіно-озокеритолікування, фітоаплікації та інше). Відпочивальники мають змогу отримати в санаторії 7 видів масажу та пройти заняття з лікувальної фізкультури. У співпраці з Інститутом лазерної біології та лазерної медицини Харківського національного університету імені Каразіна впроваджено лазеротерапію. Широко використовуються лазерні матриці, душ, солярій, зонди для лікування гінекологічних та проктологічних захворювань, а також масажери Коробова.

Усе починалося ще за радянських часів, коли Волинська обласна рада профспілок за кошти (принаймні частково це підтверджено документально) Фонду державного соціального страхування (відтак фактично за державні кошти, оскільки ми з вами, читачі, робили обов’язкові відрахування із зарплати до держстраху) побудувала піонерський табір «Пролісок». У 1990-му його ввели в експлуатацію. Через декілька років грошей на утримання табору у профспілок не знайшлося. І почалося те, що називається безгосподарністю. Потихеньку майно розтягували хто як міг, табір зазнав руйнації. У лютому 1995 року комісія фахівців констатує зношення основних фондів (споруд і будівель) табору на 70, а в деяких випадках — на всі 100 відсотків. В акті обстеження стану майна фахівці, зокрема, зазначили, що котельня піонертабору перебуває в неробочому стані, насоси відсутні, нагрівачі, вентилятори розкомплектовані, штукатурка обвалилася, підлога потребує заміни. Саме таке майно Федерація профспілок Волинської області (правонаступник Волинської обласної ради профспілок) мала передати до статутного фонду створюваного за ініціативи Волинської обласної ради спільного підприємства «Санаторій матері і дитини «Пролісок». Профспілки підписали установчий договір та статут спільного підприємства. Гроші на ремонт облрада «вибила» в Мінчорнобиля, оскільки санаторій мав використовуватися для лікування дітей і батьків, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС. Профспілки мали входити до складу співзасновників спільного підприємства своїм майном, що залишилося від піонертабору (про якість майна читай вище. — Авт.), а від місцевої влади співзасновником виступило Управління у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Волинського облвиконкому грошима на ремонтно-відновлювальні роботи санаторію. Частки у статутному фонді співзасновники не розподіляли — скільки треба грошей на ремонт на момент утворення підприємства, ніхто не знав. І даремно. Тоді нікого, на жаль, це не цікавило, а сьогодні стало головним болем місцевої влади та профспілок. Може, й нині це питання не виникло б і нікого не зацікавило, зокрема, профспілки, якщо б санаторій не вижив, пройшовши всі негаразди, і не став процвітаючим у повному розумінні цього слова. Справді, кому потрібно підприємство, яке не приносить прибутків або іншого зиску його господарям.

— Коли було важко, — розповідає директор «Проліска» Валентина Касарда, — профспілки нам нічим не допомагали. А сьогодні, коли завдяки працівникам санаторію ми стали на ноги, маємо прибутки, профспілки згадали про нас і вимагають визнати їх частку у власності санаторію. Нам буде шкода, якщо права власника — обласної ради — на санаторій обмежать. Обласна рада завжди нас підтримувала і підтримуватиме, а профспілки лише вимагатимуть ділитися прибутками, які ми всі спрямовуємо на розвиток санаторію. А ще гірше, можуть просто продати свою частку невідомо кому. Люди, які вклали свої працю, душу, талант у санаторій, відновили його майно, дуже переживають за подальшу долю закладу.

Такі побоювання, напевно, мають своє підґрунтя, якщо згадати публікації не тільки в місцевій пресі про розпродаж профспілками майна. Зокрема, за повідомленням газети «Відомості.UA», що видається у Волинській області, на останній президії ради Федерації профспілок області обговорювали питання продажу спортивної бази «Авангард» за сміхотворною ціною та ще й без аукціону.

Проте заради справедливості слід згадати, що свого часу, коли існувало спільне підприємство «Пролісок», профспілки та місцева влада, як засновники цього підприємства, відмовилися від його прибутків, дозволили санаторію спрямовувати їх на розвиток матеріально-технічної бази.

Санаторне питання зіпсувало стосунки керівництва Федерації профспілок області з обласною радою і з працівниками санаторію «Пролісок». Не поділяючи прагнень керівництва федерації, працівники санаторію, члени профспілки (а це 170 осіб) з березня минулого року припинили відраховувати профспілкові внески із своєї заробітної плати. А обласна рада втяглася до затяжних судових процесів. З одного боку, профспілки вважають, що їх право засновника спільного підприємства було порушено, коли облрада створила на базі майна СП комунальне підприємство, з другого боку, облрада, зокрема її керівництво, вважає, що профспілки юридично не передали майно піонерського табору «Пролісок» на баланс спільного підприємства, а тому ніякого майна профспілок під час утворення комунального підприємства не було і відповідно Федерація профспілок не може претендувати на співволодіння комунальним підприємством. Таку позицію облради не підтримали судові установи різних рівнів. Підставою для цього став акт про... передачу Федерацією профспілок майна піонертабору спільному підприємству. Чому суди прийняли цей акт на віру, залишається невідомо. Адже він не був підписаний головою приймальної комісії. Крім цього, перевіривши достовірність зазначеного акта, Ківерцівська районна прокуратура встановила сумнівність факту його підписання особами, які були в ньому зазначені. Проте порушити кримінальну справу за фактом підробки документа прокуратура відмовилася — минув термін притягнення до кримінальної відповідальності. Судові спроби врегулювати конфлікт облради і Федераціїї профспілок області тривають. Тепер уже прокуратура позивається в інтересах обласної ради до Федерації профспілок Волинської області з вимогою передати майно до статутного фонду санаторію та привести у відповідність до чинного законодавства статутні документи «Проліска». При цьому прокуратура обрахувала, що частка Федерації профспілок у підприємстві має становити 5,25 відсотка, а не як вимагає керівництво федерації, — 60 відсотків.

Отже, слід очікувати продовження конфлікту. До того ж є й інші шляхи позбавлення прав співвласника підприємства, які облрада чомусь досі ще не використала. Зокрема, давно можна було б виключити Федерацію профспілок зі складу засновників «Проліска» у зв’язку з невиконанням статутних положень, наприклад, щодо передачі майна Федерації профспілок до статутного фонду санаторію. Але, здається, керівництво обласної ради все-таки намагається владнати конфлікт і якнайшвидше припинити судову тяганину, адже від неї страждають санаторій, його працівники і, зрештою, ми з вами, відпочивальники.

Фото Миколи ЯКИМЕНКА.