Минулої неділі концертом Львівського симфонічного оркестру на Волині стартував V музичний фестиваль «Стравінський та Україна». Місце проведення фестивалю обрано не випадково. Адже в містечку Устилуг, що поблизу древнього Володимира-Волинського, була садиба композитора. На березі тихоплинної Луги зберігся його будинок (щоправда, спотворений подальшими перебудовами), дві посаджені ним алеї дерев. Тут діє єдиний в Україні музей композитора.

Ігор Стравінський вважав Устилуг «райським куточком для творчості». В містечку він написав кілька своїх найкращих творів: балет «Весна священна», оперу «Соловей», дві пісні на слова С. Городецького — «Весна монастирська» і «Росянка» тощо.

Учора в Устилузі в музеї-садибі Ігоря Стравінського відбувся гала-концерт за участі відомих музикантів і співаків України та Росії. Справжнім сюрпризом став приїзд на Волинь видатного британського кінорежисера Тоні Палмера, який не тільки зустрічався з Ігорем Стравінським, співробітничав з ним, а й зняв про нього повнометражний документальний фільм «Десь на кордоні...». Показ цієї унікальної стрічки з майстерним дубляжем на українську, виконаним Волинською державною обласною телерадіокомпанією, відбувся позавчора в луцькому народному домі «Просвіта».

Завершиться фестиваль «Стравінський і Україна» 22 червня в Луцьку концертом Брестського камерного оркестру.

Волинська область.