Вечірнє засідання 17 червня

На початку засідання склав присягу народний депутат України Володимир Даниленко, обраний за виборчим списком Комуністичної партії України.

Потім парламентарії розглянули два законопроекти, які мали на меті обмежити депутатські пільги та привілеї, — зміни до Закону «Про статус народного депутата України». Перший проект закону (автори В’ячеслав та Іван Кириленки), який доповідав лідер фракції БЮТ, передбачав скоротити пенсійні виплати депутатам, обмеживши їх 15 мінімальними пенсіями, скасувати безкоштовні міжміські переїзди, право на безкоштовне користування залами офіційних делегацій, витрати на столичне депутатське житло, пільгові санаторні путівки, медичне обслуговування тощо.

Окрім того, документом пропонувалося на законодавчому рівні запровадити так званий імперативний мандат — тобто дострокове позбавлення повноважень народного депутата у разі його невходження до складу депутатської фракції політичної партії або блоку, за списком якого його обрано до парламенту, виходу із фракції або ж у разі відмови від участі в діяльності фракцій чи фактичної протидії діяльності фракції. Законодавчими змінами також передбачалося, що рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата приймає вищий керівний орган політичної партії або блоку. І це рішення не підлягає оскарженню у суді.

Саме питання імперативного мандата викликало шквал емоцій у сесійній залі. Катерина Ващук (Блок Литвина) стверджувала, що все це має вигляд «партійного рабства» — якщо воля партійного лідера не виконується, то народний депутат «неправильний» і йому не місце у Верховній Раді. Чи не призведе це до того, що звання народний депутат перетворимо на звання партійний депутат, застерігала вона. Олесь Доній («НУ—НС») зауважив, що як «протидія діяльності фракції» може трактуватися будь-який крок парламентарія — голосування, інтерв’ю в ЗМІ, власна позиція з певного питання. Деякі народні обранці також вказували на те, що в жодній європейській країні не існує імперативного мандата, і Рада Європи у своїх рекомендаціях щодо України не підтримує його запровадження.

Законопроект у авторстві депутатів від Партії регіонів Ганни Герман та Бориса Колеснікова передбачав скоротити видатки на утримання Верховної Ради, суттєво обмеживши депутатські пільги та виплати.

Зрештою, жоден законопроект не було підтримано, і їх знято з розгляду. За проект, який доповідав І. Кириленко, проголосували 219 депутатів, за проект Г. Герман — 192.

— Неймовірна «єдність» парламенту. «Успішно» виконали передвиборні обіцянки — позбавили себе пільг, — іронічно прокоментував глава парламенту Арсеній Яценюк.