Футбол. Євро-2008. Фінальний турнір. Австрія і Швейцарія.

Третій тур. Група С. 17 червня.

Франція—Італія. 0:2. Цюріх. «Летцигрунд». Арбітр: Любош Міхел (Словаччина). Голи: Пірло 25 (п), Де Россі, 62.

Нідерланди—Румунія. 2:0. Берн. «Стад-де-Суісс». Арбітр — Массімо Бузакка (Швейцарія). Голи: Гунтелаар, 54, ван Персі, 87.

В Н П М О

1. Нідерланди 3 0 0 9—1 9

2. Італія 1 1 1 3—4 4

3. Румунія 0 2 1 1—3 2

4. Франція 0 1 2 1—6 1

«Скуадра адзурра», хоч і з пробоїнами в корпусі нижче ватерлінії, таки дісталася чвертьфінального берега. В екстремальній ситуації італійці все ж переграли французів. Доля цього разу була досить прихильна до команди з Апеннінського півострова. Жоден інший результат її не влаштовував. Тому гравці були максимально сконцентровані. Й одразу, без розкачки, пішли вперед на штурм французьких бастіонів. Така активність згодом принесла перший успіх.

Ерік Абидаль порушив правила проти Луки Тоні. Арбітр Любош Міхел розцінив цю ситуацію як фол останньої надії, видалив оборонця і призначив пенальті. Андреа Пірло впевнено і влучно пробив у лівий кут. Отже, збірна Італії отримала велику фору у вигляді реалізованого пенальті і чисельної переваги. Погодьтеся, гріх було розтринькати накопичене.

Подвоїти рахунок Італія могла ще в першому таймі. Однак Фабіо Гроссо зі штрафного влучив у стійку воріт. Сімоне Перотта намагався добити м’яча, але його «зрубали» ударом по ногах. Та Міхел ще одне пенальті призначати не наважився.

І лише в середині другого тайму м’яч ще раз побував у воротах, котрі захищав Грегорі Купе. Варто сказати, що знову італійцям поталанило. Удар Даніеле Де Россі зі штрафного влучив у Тьєррі Анрі, котрий стояв у захисній стінці, і рикошетом відскочив у ціль.

Звичайно, французи, котрі опинилися в меншості, швидше втомилися. Отож відігратися їм було практично неможливо. Хоча вони не здавалися і створили низку моментів біля воріт Джанлуїджі Буфона. Але той зіграв просто класно. І якщо відверто, то італійці діяли гостріше, могли забити і втретє. Один лише Тоні змарнував декілька можливостей.

Можна лише уявити, яка радість панує в італійському таборі. Команда врятувалася від ганьби, вийшла до чвертьфіналу, де на неї вже чекають футболісти Іспанії. Однак є причини і для смутку. Наступний матч пропускають півоборонці команди Італії — герой поєдинку з французами Пірло і потужний боєць Дженнаро Гаттузо.

Не знаю як кому, а мені шкода досить цікаву збірну Румунії — команду технічну і з чималими амбіціями. Таке співчуття навіює й той факт, що в Україні грають чимало футболістів з цієї країни і вони мають удосталь прихильників у нас. А оборонець донецького «Шахтаря» Разван Рац грав за румунську збірну.

Наставник збірної Нідерландів Марко ван Бастен, користуючись тим, що його команда достроково вийшла до наступного етапу, дав можливість відпочити лідерам і випустив резервістів. Але й ті зіграли надійно, впевнено і добилися перемоги.

Хоча нападник переможців Робін ван Персі, який забив румунам, не згоден з тим, що склад його команди назвали дублюючим.

— Результат цього поєдинку свідчить багато про що. І це зовсім не резервний склад. У нас одна велика команда — 23 гравці. Ми всі однаково гарні і рівні за силою...

А ось що сказав після зустрічі про невдачу своїх підопічних тренер збірної Румунії Віктор Піцурке:

— Нам було дуже складно сьогодні, бо мали не найкращий функціональний стан після двох важких матчів — проти Італії та Франції. Ми програли команді, яка була краща за нас. Звичайно, дуже шкода, що залишаємо турнір. Але повертаємося додому з високо піднятою головою. Коли мої футболісти дізналися, що Італія повела в рахунку в зустрічі з Францією, то дуже засмутилися. І в другому таймі більше думали про матч у Цюріху, ніж про гру з Нідерландами...

А збірна Нідерландів у суботу в чвертьфіналі зустрінеться з другою командою групи D. Хто вона? Це вчора пізно ввечері вирішували між собою збірні Росії та Швеції.

На знімку: герой матчу в Цюріху італійський півоборонець Андреа Пірло.

Фото з сайту Євро-2008.