Помітною подією в юридичному житті українських учених-юристів стала презентація в Київській філії Академії правових наук України одразу трьох по-своєму унікальних монографій — відомого вченого-конституціоналіста, народного депутата України і заступника прокурора Харківської області.

Відкриваючи цю частину зібрання членів Академії, її віце-президент професор О. Копиленко відзначив, що вперше на академічному рівні ми сприймаємо творчий внесок авторів практичних працівників, як і вперше підготовлені ними оригінальні праці, яким не було ще аналогів у конституційній теорії та адміністративному праві.

Книги про конституційну юрисдикцію провідного вченого — професора Анатолія Селіванова, про конституційне судочинство — народного депутата України Андрія Портнова і статус прокурора у захисті прав і свобод громадян в адміністративних судах Олега Анпілогова —оригінальні, творчі праці, мають самостійну цінність як для теорії конституційного і адміністративного права, так і для практики правозастосування. Вони не переписані із зарубіжних і вітчизняних джерел, що вже часто зустрічається як «творчий плагіат» у деяких підручниках, монографіях так званих теоретиків, які мають для себе основну викладацько-дослідну професію, а є власною авторською думкою про складні конституційні й адміністративно-правові категорії.

Виступаючи на академічних читаннях, професор А. Селіванов підкреслив, що у презентованих книгах автори дослідили нові правові явища, які склалися на практиці, і цим визначається користь кожної дослідницької роботи.

Найголовнішим успіхом авторського внеску в юридичну науку є збагачення у дослідницьких темах праворозуміння, без якого неможливий прогрес у сферах правореалізації Конституційного Суду України, судах адміністративної юрисдикції. Вчені-академіки, натомість і вся юридична громадськість вітають авторів цікавих книг з творчим успіхом.

Н. МИРОНЕНКО, член-кореспондент Академії правових наук України, професор.