Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер не вважає, що РФ тисне на країни—члени НАТО у контексті співпраці України та альянсу. Про це вчора він заявив на прес-конференції за підсумками дводенного візиту до України. А в цей час територію довкола інформагентства «Укрінформ», де виступав генсек альянсу, оточили омонівці, захищаючи учасників прес-конференції від агресивно налаштованих противників вступу нашої країни до НАТО.

Яапа де Хооп Схеффера запросив у гості Президент України Віктор Ющенко на квітневому саміті НАТО в Брюсселі, де альянс не задовольнив прохання України про приєднання до ПДЧ. Однак у Бухаресті Києву пообіцяли позитивне рішення. Можливо, вже в грудні. І щоб переконатися в серйозності намірів України, сюди й прибула делегація високопоставлених натовців.

У Києві вони зустрілися з першими особами держави і депутатами Верховної Ради. Жодних документів за підсумками візиту прийнято не було, оскільки основна мета — оцінка виконання Україною Плану дій Україна—НАТО, зокрема Цільового плану Україна—НАТО на 2008 рік у контексті заявки нашої держави щодо приєднання до ПДЧ. Щоб одержати об’єктивну картинку про ставлення до НАТО на території всієї України, альянс направив делегацію до Львова, який підтримує євроатлантичну інтеграцію, і налаштованих скептично Дніпропетровська і Харкова.

Яап де Хооп Схеффер на чолі великої делегації альянсу приїхав подивитися, чи справді українці хочуть перейти на вищий рівень співробітництва з НАТО, як його в цьому переконує українське керівництво. Подивитися було на що. З метою забезпечення безпеки під час візиту перекрили всі центральні вулиці Києва.

У понеділок пана Схеффера крім Арсенія Яценюка, Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко зустрічали як прихильники, так і противники приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).

Центр Києва з самого ранку виявився дуже багатолюдним. Одягнений у захисні каски і озброєний палицями ЗМОП часом ледве стримував особливо запопадливих противників НАТО. Дійшло до того, що розпалені прихильники Компартії і Прогресивних соціалістів Наталі Вітренко влаштували бійку зі співробітниками правоохоронних органів. Комуністи спробували прорватися через кордон міліції і металеві загородження, якими перекрили вулиці, прилеглі до секретаріату Президента. Але їм це не вдалося. Далі акція тривала мирно.

Недалеко від них вийшли на вулицю і близько 500 прихильників приєднання України до ПДЧ.

«Наші опоненти, ну ви їх бачили, що з 1917 року всі сили віддають боротьбі зі світовим злом, просто не розуміють, що коли Україна вступить до НАТО, то вона буде одержувати ті ж блага, що їх одержує Європа».

Щодо очікуваних благ дав досить чітку відповідь сам гість. Напередодні свого візиту в одному з інтерв’ю українським ЗМІ він заявив, що реформи, необхідні для вступу України в НАТО, є винятково її відповідальністю. Відповідаючи на запитання, хто повинен узяти на себе фінансові витрати на шляху України в НАТО, зокрема, на реорганізацію військової системи, Схеффер пояснив: «Я знаю, що часто бракує грошей для фінансування цих реформ. Але скажу відверто: це українська відповідальність. НАТО може радити, асистувати, допомагати, але головна відповідальність — на Україні».

При цьому він відзначив, що, з іншого боку, Україна матиме «свою вигоду» від вступу в НАТО: «Важлива частина української індустрії — це літакобудування. Ви зможете одержати користь від такого співробітництва, від того, що українські літаки будуть використовуватися альянсом».

На зустрічі з генсеком НАТО Президент України заявив: «Які побоювання може викликати в Росії наш вступ до НАТО? Розміщення військових баз НАТО в Україні? Наша Конституція забороняє перебування іноземних військових формувань на нашій території. Розміщення ядерних ракет? П’ятнадцять років тому ми відмовилися від наявної ядерної зброї. Ми даємо державну гарантію того, що територія України не буде використана проти Росії».

Але створюється враження, що Москва не хоче нічого слухати і чути. І чергові заяви в Криму, зроблені віце-прем’єром РФ Сергієм Івановим у Севастополі, що, мовляв, вступ України в Північноатлантичний альянс може призвести до запровадження візового режиму для громадян обох країн, лише додали в Україні чергову порцію прихильників євроатлантичної інтеграції. «Зв’язувати НАТО і умови поїздок громадян або запровадження візових умов, як мінімум, непрофесійно, це абсолютно непов’язані речі», — сказав журналістам керівник прес-служби МЗС Василь Кирилич. А подібні заяви з російської сторони українські дипломати називають спробою створити черговий міф про євроатлантичну інтеграцію України.

Тим часом, НАТО не збирається допомагати Україні в з’ясуванні її відносин з Росією і не втручатиметься в ситуацію навколо виведення Чорноморського флоту із Севастополя. Приблизно так відреагував на цю полеміку генсек НАТО.