Ранкове засідання 17 червня

Після виступів від фракцій глава парламенту Арсеній Яценюк оголосив про обрання заступником голови фракції БЮТ Андрія Портнова і висловив свою думку щодо існування парламентської коаліції. Голова Верховної Ради нагадав норму статті 83 Конституції, згідно з якою коаліція депутатських фракцій створюється фракціями, а не окремими народними депутатами. І це пряма імперативна норма Основного Закону. Лише рішення фракції про входження чи вихід із коаліції є правовою підставою для припинення її діяльності чи утворення нової коаліції, наголосив А. Яценюк.

Він зауважив, що у 2007 році парламент було розпущено саме з підстав індивідуального формування більшості і нині, на його думку, відбувається «дзеркальна ситуація». «Формально юридично відповідно до статті 83 Конституції України коаліція депутатських фракцій продовжує існувати», — заявив Арсеній Яценюк. І нагадав, що право офіційного тлумачення цієї норми має лише Конституційний Суд, і не менш як 45 народних депутатів мають право зробити відповідне подання до КС. «Голова Верховної Ради не піде на жодні політичні інтриги і діятиме у спосіб, визначений законом», — запевнив А. Яценюк.

Однак представники Партії регіонів Олександр Лавринович і Василь Хара на брифінгу в кулуарах парламенту заявили: глава парламенту мусив оголосити про розпуск коаліції і розпочати переговори про створення коаліції нового формату, яка буде здатна навести порядок у державі. О. Лавринович повідомив, що фракція Партії регіонів готує подання до Конституційного Суду щодо трактування норми Основного Закону про утворення коаліції депутатських фракцій. А за словами В. Хари, є два варіанти розвитку подій: або змусити главу парламенту оголосити про розвал коаліції, або ж опозиція вимагатиме відставки Голови Верховної Ради.

Першим з порядку денного депутати вирішили розглянути проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у другому читанні, внесений Президентом як невідкладний. Цей законопроект передбачає посилити відповідальність водіїв за керування автомобілем у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння — від збільшення штрафів аж до позбавлення права керувати автом на строк до 10 років. Проте голосів для ухвалення законопроекту не вистачило.

Потім депутати мали розглядати проект закону про Державну програму приватизації на 2008—2012 роки в другому читанні. Проте голова комітету Олександр Ткаченко повідомив, що комітет ще не прийняв рішення стосовно нього. На погоджувальній раді О. Ткаченко заявляв, що до цього документа не надійшло жодної пропозиції, а тепер отримали три — від депутатів із Партії регіонів і КПУ. І оскільки за Регламентом ще є час для надання зауважень і пропозицій, голова комітету запропонував розглянути програму приватизації не раніше як 8 липня — після відповідного рішення комітету та висновку юридичного управління Верховної Ради. У свою чергу, регіонали нагадали про домовленість — спочатку розглядати програму приватизації, якщо вона проходить — тоді кадрові питання стосовно керівництва Фонду держмайна. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко підтримав пропозицію дати можливість профільному комітету зібрати всі поправки до Програми приватизації, ухвалити рішення, але розглянути це питання вже в четвер, 19 червня, а не переносити на наступний пленарний тиждень. І також у четвер розглянути кадрові питання. На цьому і зійшлися.

Наступною в порядку денному була низка соціальних законопроектів, внесених представниками опозиції, — про підвищення престижності шахтарської праці, про соціальний діалог, про встановлення прожиткового мінімуму. Але самі ж автори законодавчої ініціативи — депутати Віктор Турманов та Василь Хара — попросили головуючого зняти ці питання з порядку денного, щоб «не ставити під ніж» важливі соціальні законопроекти. Голосування за включення до порядку денного низки проектів законів також засвідчило, що в парламенті немає вдосталь голосів для прийняття рішень. У коаліції не вистачало голосів, а опозиція вперто не голосувала. Лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко заявив: якщо опозиція переконана, що коаліція припинила існування, то повинна голосувати закони своєю більшістю. Але жодне рішення прийняти не вдалося. «Йдеться про ще одну політичну кризу, яку парламент переживав не один раз», — сказав Арсеній Яценюк. Він закрив пленарне засідання і скликав лідерів фракцій на ще одну погоджувальну раду.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.