Учасники Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща у Києві прийняли Декларацію та статут МПА, утворили комітети. В ухваленій декларації асамблея, зокрема, підтримала прагнення України стати повноправним членом Європейського Союзу й висловила готовність сприяти гармонізації вітчизняного законодавства відповідно до вимог ЄС, заохотила спільні зусилля Литви, Польщі та України у сфері енергетичної безпеки, диверсифікації джерел енергії та маршрутів їх постачання, підтримала подальше розширення міжрегіонального і транскордонного співробітництва.

Установче засідання Міжпарламентської асамблеї України, Польщі та Литви відбулося за участю глав парламентів трьох держав. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зазначив, що раніше парламенти співпрацювали лише у двосторонньому форматі, і тільки у 2005 році було створено МПА трьох парламентів. «Сподіваємося на те, що Міжпарламентська асамблея стане ще одним дуже важливим чинником просування України в євроінтеграційний простір і реальним механізмом співпраці по цілому переліку питань, — сказав Арсеній Яценюк. — Це повинен бути не декларативний механізм, повинен вестись активний діалог, обмін досвідом і активне вирішення проблемних питань».

Тема європейської та євроатлантичної інтеграції України була лейтмотивом зібрання. Голова українського парламенту наголосив, що в нашій державі чудово розуміють: це питання не одного дня чи навіть року. «Це складний, важкий процес. Але це та дорога, яку треба пройти і в Європейському Союзі, і в Україні», — додав керівник українського парламенту. На думку А. Яценюка, Україні та ЄС важливо мати дуже чіткі інструменти реалізації євроінтеграційних прагнень та «спільні простори», зокрема, зону вільної торгівлі, спрощений візовий режим, малий прикордонний рух тощо. Крім того, за словами Голови Верховної Ради, наша країна має брати участь у процесах, які відбуваються на теренах ЄС, зокрема в питаннях енергетичної безпеки Європи. «Україна хотіла б бути активним учасником на ринку енергоносіїв та активним посередником між тими, хто виробляє, і тими, хто споживає», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Визначальним у роботі україно-польсько-литовської МПА є те, що вона відкрита для участі інших парламентів і готова залучати до співпраці інші національні парламенти, які поділяють цінності, викладені в ухваленій декларації. Голова Сейму Литовської Республіки Чесловас Юршенас виступив з ініціативою приєднання до МПА Білорусі. «Це наш сусід, і хотілося б бачити представництво цієї країни в таких асамблеях», — сказав Ч. Юршенас. На цю пропозицію Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич відповів: «Така можливість є, але демократичної Білорусі». А Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк додав: якщо будь-яка країна готова співпрацювати на основі принципів, викладених в установчих документах, вона може подати заявку, і це питання вирішуватиметься консенсусом. Але передусім має визначитися парламент тієї країни, щоб не сталося так, що «одружили, а з ким — не знають».

Керівник литовського парламенту в виступі наголосив, що Литва готова поділитися своїм досвідом євроінтеграції. «Важливо визначити пріоритети цього процесу й відразу розпочати роботу з експертами», — сказав Ч. Юршенас. Він також заявив про підтримку України в її бажанні вступити до Північноатлантичного альянсу. На думку Голови Сейму Литви, парламенти спільно з урядами мають докласти максимум зусиль для покращення бізнес-середовища та енергетичної безпеки наших країн.

Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич, у свою чергу, відзначив, що «вектори парламентської співпраці вже визначено». За його словами, це передусім створення умов для співпраці не лише між парламентами, а й пересічними громадянами та бізнесом. Польська делегація висловила побажання, щоб асамблея зосередилася на питаннях інтеграції України в об’єднану Європу та членства в НАТО. «Ми маємо можливість передати свій досвід Україні», — підкреслив Б. Борусевич, висловивши сподівання, що асамблея відіграє роль не лише радника, а й сприятиме набуттю Україною асоційованого членства в ЄС. А поглиблене співробітництво має охоплювати різні сфери економічного і суспільного життя.

Учасники асамблеї створили три комітети, кожен з яких очолюватиме одна з країн—учасниць МПА. У комітеті з питань європейської та євроатлантичної інтеграції головуватиме польська сторона, комітет гуманітарного і культурного співробітництва очолив представник Литви, регіонального, місцевого та торговельно-економічного співробітництва — представник України. Перші засідання комітетів відбулись одразу після завершення установчої сесії асамблеї.