У понеділок Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером та взяв участь у зустрічі делегації Північноатлантичної ради з головами профільних парламентських комітетів і лідерами депутатських фракцій.

На початку двосторонньої зустрічі сторони обговорили низку питань. Зокрема, торкнулися політичної ситуації та процесів, які відбуваються в Україні. Керівник українського парламенту запевнив Яапа де Хооп Схеффера у тому, що «Україна надзвичайно зацікавлена у відкритому діалозі з НATO».

«Сьогоднішня структура українського парламенту відображає структуру українського народу. Тут ви зможете почути дуже багато різних думок. І це те, що ми називаємо демократією», — додав Арсеній Яценюк. За його словами, країна пройшла певний етап доволі складних відносин у парламенті, що стосувався безпосереднього членства України в НАТО.

«Більшістю голосів українського парламенту була прийнята відповідна резолюція, яка вперше в історії України визначає необхідність проведення референдуму, у тому разі, якщо Україна прийматиме рішення про підписання угоди з Північноатлантичним альянсом», — пояснив Арсеній Яценюк. Так український парламент тоді вийшов з доволі складної політичної ситуації, додав він.

Голова Верховної Ради висловив також сподівання, що розмова делегації Північноатлантичної ради з головами профільних парламентських комітетів та лідерами депутатських фракцій принесе позитив у двосторонні стосунки України та НАТО.

У свою чергу Генеральний секретар Яап де Хооп Схеффер (на знімку) згадав історію стосунків України та Північноатлантичного альянсу. Він також відзначив демократичні процеси, що проходять в українському парламенті. «На прикладі Верховної Ради ми бачили, що в Україні означає демократія в силі», — додав Генсек НАТО. Він пояснив керівництву українського парламенту, що Північноатлантичний альянс та Україна, після Бухарестського саміту, вступають у період інтенсифікованого діалогу та взаємодії. «Але ще раз хочу наголосити, що Україна зможе стати членом НАТО виключно, якщо того забажає український народ. Я думаю, що цей візит представників Північноатлантичної ради до будинку демократії в Україні надасть нам усім великої користі, адже це можливість вільно обговорити питання наших відносин», — зауважив Яап де Хооп Схеффер.

Прес-секретар Голови Верховної Ради.