Чернігівська область

У 2006 році з державного бюджету в Чернігівську область надійшло 4,6 мільйона гривень, які відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про забезпечення регіонів України медичним обладнанням для сільських лікарських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів» від 09.09.06 року №618, передбачалися для закупівлі медтехніки 110 ФАПам та 18 сільським амбулаторіям. Здавалося б, медицина на селі після такої турботи Києва мала піднятися на значно вищий рівень. Адже на території Чернігівської області розташовано 94 сільські лікарські амбулаторії та 722 фельдшерсько-акушерські пункти. Близько 20 відсотків перших і 15 відсотків останніх невдовзі отримали таке дорогоцінне обладнання, якого не мають навіть деякі районні лікарні!

Отримане обладнання, хоч як це прикро, у багатьох селах і досі припадає пилом.

Чому? Смішно, але в Кудрівці Сосницького району медики не знайшли навіть інструкції з використання апарата УВЧ-60! У ФАПі Городні відсутнє місце для встановлення отриманого медобладнання. Крім цього, практично всі фельдшери виявилися непідготовленими для застосування новітніх приладів обстеження, лікування людей. Головною ж причиною невикористання дорогої апаратури стала невідповідність приміщень сільських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів нормам експлуатації отриманого (холод взимку, відсутність окремої кімнати для лабораторій, застаріла електропроводка). Плюс до цього — у бідних сільрад бракує коштів для оплати заміни електрообладнання, спожитої електроенергії, енергозатратних приладів.

Як показала перевірка КРУ в Чернігівській області, з цих причин протягом минулого року не використовувалася у селах медтехніка на суму 903 тисячі гривень!

— Передати коштовне медичне обладнання районним медичним установам, де воно б могло експлуатуватись і приносити користь, найближчим часом неможливо, — прокоментував результати перевірки в. о. начальника КРУ в Чернігівській області Сергій Нікітченко. — Оскільки відповідно до Бюджетного кодексу України майно сільських і селищних рад та майно районних рад належить бюджетам різних рівнів.

— Дивує те, що перелік медтехніки для закупівлі сільській медицині було визначено чиновниками Міністерства охорони здоров’я у Києві, — додала начальник відділу КРУ в Чернігівській області Руслана Корявець. — Ніхто не порадився щодо нього і з відповідальними працівниками обласного управління охорони здоров’я, і з лікарями на місцях. Ну, ось привезли в сільський ФАП гінекологічне крісло. Що з ним робити, ніхто не знає. Бо ФАП в одній кімнатці... Або ж амбулаторія отримала центрифугу для проведення аналізів. А лаборанта за штатом не передбачено!

...У Чернігові, райцентрах уже проведено певну роботу з навчання фельдшерів роботи з новим обладнанням. У багатьох селах сільради, попри труднощі, замінили електропроводи в ФАПах. Але в районах з острахом знову очікують нових комплектів з медобладнанням. Зрозуміло, воно дармове для області. Ніхто від нього не відмовиться. Намічено, наприклад, озброїти деякі ФАПи машинами швидкої допомоги. Щоправда, знову-таки ніхто не передбачив у бюджеті оплату водія, бензину, будівництво гаража тощо. Якось та буде? Але так хотілося, щоб у село прийшли реальні гроші не для бюрократичної галочки, що з медициною там уже все «о’кей»!