«Демократичній Україні» — 90!

15 червня 2008 року газеті «Демократична Україна» — одному з найстаріших часописів нашої держави — має виповнитися 90 років.

В історії унікального друкованого видання, що охоплює майже все XX і початок XXІ ст., по-особливому позначився складний і драматичний період у житті не лише нашого народу, а й усього людства. Планетарні катастрофи і криваві війни, революції й перевороти, прорив у космос і колосальні здобутки культури та науки — усе це знайшло відображення на сторінках «Комуніста», «Радянської України» (такі назви мала газета спочатку) і «Демократичної України», яка носить це горде ймення від часів утвердження вимріяної й вистражданої українським народом незалежності. У цьому сенсі підшивки «Демократичної України» та її попередників становлять неабиякий інтерес, бо це — документ епохи.

Ні війни, ні миру

Протягом тижня основна тема була пов’язана з виходом двох народних депутатів з демократичної коаліції. Постійно з’являлися чутки про тих чи інших членів БЮТ і «НУ—НС», які мають поповнити лави «втікачів». Проте їх одразу спростовували.

Водночас з’явилися коментарі щодо відставки уряду і переформатування коаліції. Так, один із батьків-засновників Партії регіонів Микола Азаров заявив, що у парламенті достатньо голосів, щоб висловити недовіру нинішньому Кабінету Міністрів. А його однопартієць Михайло Папієв не виключає можливості переформатування коаліції. Однак з коментарю ще одного регіонала, щоправда, не такого впливового, Нестора Шуфрича, який озвучив вимоги до «НУ—НС», можна зробити висновок, що дехто з Партії регіонів не хоче такого союзу. Напевне, тому політологи заговорили про внутрішні проблеми, які існують у ПР. Про крило партії, пов’язане з бізнесменами, які орієнтуються на співпрацю з главою держави, і крило, зорієнтоване на просування у прем’єри Віктора Януковича.

Проте Президент Віктор Ющенко і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко не бачать підстав для розвалу коаліції. Цю саму думку висловив у четвер у Львові і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Жоден з них не прогнозує і дострокових парламентських виборів. Оскільки, на думку Арсенія Яценюка, парламентська конфігурація не надто зміниться.

І хоча до виборів Президента залишається ще майже півтора року, декому вже хочеться отримати статус кандидата на посаду глави держави. «Засвітився» колишній міністр оборони, народний депутат Анатолій Гриценко. На його думку, жоден з трьох «важковаговиків» — Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович — не може брати участі у президентських перегонах 2011 року. За що й отримав на горіхи від Юлії Тимошенко, яка назвала такі заяви «маргінальними».

Віктора Ющенка у 2004 році отруїли діоксином. Такий висновок міжнародної групи лікарів, озвучений у середу в Швейцарії. А тим часом працівники Генеральної прокуратури допитали як свідків лікаря Ольгу Богомолець-Шереметьєву, яка лікувала главу держави, і Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. До таких заходів вдалися після заяв народного депутата Давида Жванії про те, що, мовляв, Віктора Ющенка ніхто не отруював, а погіршення здоров’я сталося після загострення панкреатиту.

Слова, винесені у заголовок, належать відомому діячеві, керівникові більшовицької делегації на переговорах у Бресті 1918 року. Але вони доволі точно передають суть того, що відбувалося і відбуватиметься в подальшому на вітчизняному політичному олімпі.

Володимир КОРОЛЮК.