Комітет з питань правової політики рекомендував парламенту прийняти за основу проект змін до Закону «Про Конституційний Суд України» (щодо гарантії права судді на поновлення на посаді). Законопроект, внесений народним депутатом Еліною Шишкіною, передбачає уніфікувати порядок звільнення суддів КС з положеннями Конституції України, законів «Про Вищу раду юстиції» та «Про статус суддів». Автор пропонує залишити КС право звільняти суддів з посад за загальних обставин у разі, якщо орган, який призначив суддю, не звільняє його протягом місяця з дня настання обставин, що тягнуть звільнення. Передбачається також встановити гарантії для особи, яку звільнено з посади судді Конституційного Суду.

Під час обговорення народні депутати звернули увагу на те, що деякі положення законопроекту містять недоліки технічно-юридичного характеру. Дискусійними виявилися положення щодо можливості звільнення суддів КС на засіданні суду.

* * *

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ухвалив рекомендації за підсумками комітетських слухань «Природно-заповідний фонд України: стан та перспективи розвитку». Народні депутати вважають, що розвиток природно-заповідного фонду України має бути одним із пріоритетів екологічної політики держави. Однак, наголошувалося на засіданні комітету, «реальний стан заповідної справи в Україні викликає занепокоєння, оскільки державна політика в цій сфері істотно ослабла і є недостатньо ефективною». Парламентарії акцентували увагу на необхідності внести зміни до чинних законів та розробити нові законодавчі акти, спрямовані на розвиток заповідної справи. Комітет рекомендував уряду, зокрема, створити Національну раду зі сталого розвитку України. А до 1 серпня 2008 року подати до Верховної Ради проект закону «Про затвердження Загальнодержавної цільової екологічної програми розвитку заповідної справи на період до 2020 року». Народні обранці також висловилися за створення з наступного року нової бюджетної програми «Розвиток заповідної справи».

* * *

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендував парламенту направити на доопрацювання законопроект про внесення зміни до статті 9 Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (щодо ліцензування окремих послуг, пов’язаних з охороною майна). Проектом закону, внесеним народним депутатом Олегом Новіковим, пропонується доповнити перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, проектуванням, монтажем, ремонтом і технічним обслуговуванням систем і засобів охоронної сигналізації, контролю доступу, відео- та телеспостереження. Однак під час обговорення члени комітету зазначили, що чинний закон передбачає ліцензування багатьох видів господарської діяльності й можна реалізувати законодавчу пропозицію шляхом уточнення.

За повідомленням Інформуправління Верховної Ради.