Нині в Україні існує низка проблем, які слід невідкладно вирішувати. Таке переконання висловив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк під час візиту до Національного університету «Острозька академія» на Рівненщині. На думку політика, наші труднощі пов’язані з процесами, які відбуваються на макроекономічному просторі.

Йдеться передусім про декілька ризиків —інфляцію, яка присутня не лише у нас, а й у всьому світі, енергетичну, продовольчу та фінансові кризи, глобальне потепління. Це додаткові виклики для нашої країни. Але держава повинна вживати будь-яких заходів з контролю за цими процесами. Однак контроль має бути вмотивованим, вважає парламентський голова.

— Дуже важливо, щоб саме через бюджет, через збалансовані соціальні видатки, через дуже прагматичну фінансово-бюджетну політику відбулося зменшення темпів інфляції, — сказав Арсеній Яценюк.

Однак основна проблема, на його думку, ховається глибше і полягає у відсутності реформ у нашій країні: за 15 років Україна через відсутність ключових реформ «до нової модерної ринкової економіки» так і не дійшла. Про необхідність змін починають говорити лише перед черговими виборами; суспільство рухається дуже швидко, а відтак швидше відбуваються історичні процеси, вважає Арсеній Яценюк.

Парламентський голова переконував молодь, що нині неможливо стояти осторонь політичних процесів. Процес зміни політичних еліт, на думку Арсенія Яценюка, дуже складний. Бо владу ніхто не хоче віддавати. Тому політична трансформація в країні проходитиме дуже непросто. Голова Верховної Ради звернувся до студентів із закликом: «Навіть, якщо вам не подобається влада, ви мусите за неї боротися, бо ви боретеся за державу, за сім’ю, за майбутнє цілої європейської країни».

Говорячи про дострокові вибори, Арсеній Яценюк наголосив, що важливо, аби голоси виборців не купувалися. «Продаючи свій вибір, дають можливість хамам знову робити з усіх дурнів», — сказав глава парламенту.

Спілкуючись з молоддю, Арсеній Яценюк згадав і свою студентську лаву (він здобував освіту в Чернівецькому університеті), сказав, що в його альма-матер був присутній особливий дух.

Арсеній Яценюк зупинився на проблемі національної ідеї. Це поняття, на його думку, не до кінця сформоване, поміж тим, — це ідея єдиної унітарної і сильної нації. Днями він звернувся до Президента, Прем’єр-міністра і керівників фракцій з пропозицією сформувати план розвитку країни на 2008—2009 роки. Йдеться про конкретні заходи, які мають бути у вигляді закону чи постанови, і визначити, чого ми прагнемо на найближчі два роки.

Для того, щоб мати сильну країну, на думку глави парламенту, достатньо лише владі взятися за розум і сконцентруватися. Це стосується й опозиції. Бо вона проукраїнська і не може бути проти національної ідеї.

Попри те, що приїзд парламентського голови зібрав в Острозькій академії чимало шанованих гостей, серед яких були, приміром, голови облдержадміністрації Віктор Матчук та обласної ради Олександр Данильчук, в навчальному закладі йшло буденне життя. Студенти складали іспити. І запевняли, що їм не звикати до почесних гостей. Спілкування з політиками та науковцями, кажуть вони, лише сприяє навчальним процесам.

Надія СМІЯН.

***

Будь-які дострокові вибори зараз не змінять політичної конструкції, не змінять політичних гравців. Про це Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк заявив у четвер у Львові під час зустрічі з членами президії Львівської обласної ради, виконкому Львівської міської ради та колегії облдержадміністрації, головами районних рад, міськими головами міст обласного значення.

За його словами, «максимум, що може статися в разі переобрання парламенту, — підніметься рейтинг малих політичних партій та блоків. Але, наголошую, конструкція в парламенті не зміниться», — зазначив А. Яценюк.

Голова Верховної Ради також висловився за реформування виборчої системи, а саме за формування реєстру виборців і голосування виключно за відкритими списками. «Виборча система як на місцевому, так і на державному рівні має передбачати відкриті списки для того, щоб виборець знав, за кого він голосує», — сказав А. Яценюк.

«Я категоричний противник повернення до мажоритарної системи — це механізм, як скупати депутатів, — також підкреслив Голова Верховної Ради. — Мажоритарна система відстоюється лише тими партіями та блоками, що є класичними кон’юнктурщиками, які не мають ідеології, а мають бажання потрапити у владу, а не реалізуватися в ній», — зазначив А. Яценюк.

Голова Верховної Ради також вважає, що Україна має повернутися до ідеї заснування державного земельного банку. Він зазначив, що це має бути державний агент з купівлі та продажу землі будь-якого призначення. «Іншого шляху для усунення спекуляцій на земельному ринку я не бачу. До того ж земельний банк — це простий та прямий доступ землевласника до фінансових ресурсів», — сказав він.

У той же час А. Яценюк наголосив, що заснування земельного банку має відбутися одночасно із запровадженням обмежень на земельному ринку, серед яких він назвав унеможливлення перебування землі у власності нерезидентів, заснування цільового призначення землі та запровадження жорстких державних санкцій за її нецільове використання.

«Ці обмеження поки що не прописані у жодному законі. До того моменту, доки не будуть виписані правила гри на земельному ринку, про питання зняття мораторію не може йти мови. Ми втратимо останнє, що у нас є», — заявив А. Яценюк.

***

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк пропонує вжити низку антиінфляційних заходів, які істотно зменшать темпи інфляції в Україні.

За його словами, «нині відбувається ключовий виклик не тільки для України, а й для всього світу — це виклик інфляції». А. Яценюк назвав «неймовірними» темпи інфляції в Україні, яка, за його словами, дорівнює 30%, і зазначив, що інфляційні процеси — «це не процеси, які знаходяться виключно в одній моногамній площині, це явище, з яким зіткнувся весь цивілізований світ і яке пов’язане з неймовірним зростанням цін на енергетичні ресурси».

Торкаючись особливостей інфляційних процесів в Україні, А. Яценюк назвав ще одним з їх чинників відсутність системи покриття товарних дисбалансів. При цьому він наголосив, що «виключно монетарними засобами зупинити інфляцію неможливо».

Голова Верховної Ради висловив думку про необхідність зменшення дефіциту державного бюджету, скорочення соціальних видатків, що стримає інфляційні процеси. Він також запропонував низку антиінфляційних заходів, серед яких запровадження «гнучкого валютообмінного курсу, «координація дій з урядом по витрачанню державних коштів, розробка системи товарного покриття, запровадження гнучкої політики щодо вироблення товарних робіт і послуг».

«Лише за виконання впровадження цих елементів можливе зменшення темпів інфляції», — підкреслив А. Яценюк.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.