Інформацію про можливий вихід із коаліції бютівець Євгеній Суслов одразу ж спростував

«Я, як народний депутат, як голова молодіжної організації партії «ВО «Батьківщина», яка об’єднує декілька десятків тисяч юнаків і дівчат із усіх регіонів країни, офіційно заявляю — покидати коаліцію не збираюсь, а інформація, що з’явилася, — звичайна провокація і нічого спільного з реальністю не має», — констатував Євгеній Суслов.

Заяви про розпад демократичної коаліції називає провокаціями й лідерка блоку, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За її словами, коаліція формується не окремими народними депутатами, а фракціями парламенту. І ніякі провокаційні дії не змінять її складу, поки одна з фракцій не прийме рішення про вихід із коаліції. «А ті папірці, які написали ці два депутати, з юридичної точки зору, є нікчемними і не будуть враховані при будь-яких діях правового характеру», — вважає вона.

Наразі для Блоку Литвина вихід із більшості двох парламентаріїв не став несподіванкою. Нинішня система влади грунтується на брехні, боротьбі за власність і доступі до бюджету країни, а тому сама себе знищить, вважає народний депутат Сергій Гриневецький. Він переконаний: намагаючись зберегти статус-кво, влада готова на будь-які хитрощі.

«Якщо з коаліції вийде й 50 осіб, нам все одно будуть говорити, що коаліція продовжує існувати. Дуже легко ввійти в роль прем’єра, але дуже важко з неї вийти. Ми стаємо свідками того, що влада стає інститутом недовіри», — наголосив депутат.

На переконання Сергія Гриневецького, вчинок Ігоря Рибакова «пов’язаний не з його політичною позицією й принципами, а з протиріччями всередині фракції, брехнею, яка там криється, а також з невиконанням домовленостей».

Тим часом Юрій Бут, інший обранець, який вийшов з коаліції, спрогнозував, що найближчим часом «37 депутатів з фракції «НУ—НС» проголосують за вихід з коаліції і завершать цей процес». А в недалекому майбутньому, переконаний парламентарій, буде створено коаліцію Партії регіонів, «НУ—НС» і Блоку Литвина. «Це буде коаліція, яка стане уособленням об’єднання України», — сказав Юрій Бут в інтерв’ю «Українській правді».

* * *

Народний депутат України Ігор Рибаков, який вийшов зі складу коаліції, заявив, що його вихід із БЮТ — безповоротний, а картка для голосування — у нього на руках.

«Хочу розвіяти всі міфи й чутки про свою картку для голосування і про своє повернення до коаліції — це все неправда, яку озвучують депутати та лідери фракції для того, щоб утримати інших депутатів, котрі хочуть піти з коаліції, але не наважуються», — цитує слова І. Рибакова його прес-служба.

Депутат також підкреслив, що після його виходу з коаліції вона «розпадається з неймовірною швидкістю». «Моє рішення залишити лави парламентської більшості стало логічним наслідком виявлених мною корупційних дій, на які я неодноразово звертав увагу керівництва фракції та уряду», — сказав І. Рибаков.

* * *

Тим часом іще один депутат від БЮТ, Михайло Волинець, заявив, що на даний момент із 18 депутатами-бютівцями ведуться переговори про можливий вихід з парламентської коаліції. М. Волинець відмовився називати всі прізвища потенційних «вихідців», оприлюднивши тільки одне — Григорій Омельченко. Підтвердити цю інформацію не вдалося — телефон депутата Г. Омельченка не відповідав.