Недостатня поінформованість жителів міст, нерозуміння основних засад діяльності, функцій та завдань об’єднання співвласників багатоквартирного будинку гальмують процес сталого розвитку житлового господарства. На цьому наголосив, відкриваючи семінар «Ринкові форми управління житлом», міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. Захід організовано міністерством спільно з Інститутом соціології, психології та управління НПУ імені М. П. Драгоманова, які виступили з ініціативою проведення постійно діючого навчального курсу. В семінарі взяли участь директор інституту Володимир Євтух, доцент кафедри управління та євроінтеграції цього навчального закладу Зоя Гаркавенко, а також міські голови Обухова, Миргорода, Первомайська, Борисполя та інших міст.

На думку Зої Гаркавенко, нині є дві проблеми, які не дають змоги швидко вирішувати питання в житлово-комунальній сфері. Якщо формування механізму — це компетенція Верховної Ради і центральних органів виконавчої влади, то виховання власника — муніципальна. «Саме тому наша ідея і концепція полягають у вихованні і навчанні управлінців муніципалітетів, основним завданням яких є співпраця з мешканцями. З огляду на це, ми запропонували проект програми навчання для керівників місцевого самоврядування малих та середніх міст країни в рамках постійно діючого семінару «Ринкові форми управління житлом», — зазначила вона.

За її словами, під час семінару представники місцевих органів влади та місцевого самоврядування зможуть набути практичних навичок, які сприятимуть процесу формування та стимулювання ефективного власника житла, досягненню прориву в утворенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.