Футбол. Євро-2008. Другий тур. Група В. 12 червня.

Хорватія—Німеччина. 2—1. Клагенфурт. «Вертерзеє». Арбітр — Франк де Блекере (Бельгія). Голи: Срна, 24, Оліч, 62 — Подольскі, 79.

Австрія—Польща. 1—1. Відень. «Ернст Гаппель». Арбітр — Говард Вебб (Англія). Голи: Герейро, 30 — Вастіч, 90+2.

В Н П М О

1. Хорватія 2 0 0 3-1 6

2. Німеччина 1 0 1 3-2 3

3. Австрія 0 1 1 1-2 1

4. Польща 0 1 1 1-3 1

Шостий ігровий день подарував поки що найголовнішу сенсацію турніру. Після непереконливої перемоги над збірною Австрії всі передрікали хорватам поразку у матчі зі збірною Німеччини. Одначе дружині Біліча за чотири дні вдалося налаштуватися і показати досить грамотну та змістовну гру. Вони почали поєдинок досить активно, до чого німці були не готові. Створювали загрозу воротам Лемана і водночас не дали супернику жодного шансу на гострі контратаки. І вже в середині першого тайму відкрили рахунок. Слід зауважити, що це зробив капітан донецького «Шахтаря» Даріо Срна. Він після подачі з лівого флангу випередив на дальній стійці захисника і одним дотиком переправив м’яч у сітку. Взагалі, правий фланг хорватів був досить активний, де зі Срною грав Чорлука. До перерви хорвати створили ще два голеві моменти. Але і Ніко Кранчар, і Івіца Оліч не змогли переграти досвідченого Йєнса Лемана. У свою чергу, команда Йоахіма Лева грала практично без голевих моментів. Все змінилося у другій половині матчу. Німці почали грати більш активно і мали декілька можливостей для взяття воріт. Однак, захопившись атакуючими діями, пропустили швидку контратаку хорватів, котру точним ударом завершив Івіца Оліч. Але німці не з тих, хто опускає руки. І доволі швидко відіграли один м’яч. Лукас Подольскі влучним ударом скоротив рахунок. На більше бундестім не спромоглися. Отже, хорвати у чвертьфіналі.

А тепер про матч збірних Австрії і Польщі. На правах господарів турніру австрійці великими силами пішли вперед і вже у дебюті матчу могли відкрити рахунок. Та досить впевнено діяв голкіпер поляків Артур Боруц. Спочатку він виграв дуель тет-а-тет у форварда австрійців Харніка. А через дві хвилини знову врятував свою команду. Австрійці не зупинялись і продовжували насідати на ворота суперника. Поляки дуже рідко контратакували. І одна із них завершилась взяттям воріт. Відзначився Герейро. Після пропущеного м’яча австрійці потухли, в їхніх діях пропала гострота. До перерви вони не спромоглися створити жодного небезпечного моменту. А вже початок другого тайму почався за безперечної переваги господарів турніру. Але загроз воротам Боруца вони не створювали. Поляки витримали натиск і змогли заспокоїти гру. Далі матч проходив у спокійному руслі. Здавалося, що він так і завершиться. Проте в доданий арбітром час австрійці одержали право на пробиття одинадцятиметрового удару. Івіца Вастіч зрівняв рахунок і залишив шанс господарям на вихід із групи.