«На Рівненщині — жорсткий режим економії газу», — сказав заступник голови Рівненської ОДА Тарас Пустовіт (на знімку). Це пов’язано з припиненням постачання російського газу в Україну.

— В області вже впроваджуються заходи, спрямовані на зниження використання імпортного газу. Так, минулого року його економія становила 11 відсотків, а цьогоріч потрібно заощадити ще на 10 відсотків більше до минулорічного рівня. Наразі особливо актуальним є питання переобладнання котелень та перехід на альтернативні джерела енергії. Окрім того, ОДА щотижня здійснює моніторинг стану споживання природного газу серед різних категорій споживачів. Так, прогнозоване споживання природного газу бюджетною сферою Рівненщини в нинішньому році становитиме близько 15,9 мільйона кубометрів (для порівняння: торік воно становило 18,1 мільйона кубометрів) і скоротиться на 12,1 відсотка, — розповідає Тарас Пустовіт. — Крім того, котельні всіх новозбудованих закладів соціальної інфраструктури області комплектуються енергоефективними системами спалювання «ОKO-THERM» (Німеччина), які виготовляє одне з місцевих підприємств. Ці котли працюють в автоматичному режимі на відходах деревини, біомасі, торфі тощо. За останні роки встановлено 50 таких котлоагрегатів, що дало можливість економити 1,6 мільйона кубометрів природного газу на рік.

Тарас Пустовіт розповів також, що для економії та оптимізації витрат бюджетних коштів щорічно встановлюються ліміти споживання теплової і електричної енергії, природного газу, води та інших видів паливно-енергетичних ресурсів в установах і організаціях, що фінансуються з місцевих бюджетів. Крім того, 

18 червня обласною адміністрацією затверджено графік переведення Рівненської області на резервні види палива впродовж опалювального періоду 2014—2015 років з добовим обсягом вивільнення 23,2 тисячі кубометрів природного газу.

Записала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Фото надано автором.