Україна очолила спеціальну групу з аудита коштів, виділених на ліквідацію наслідків катастроф, яка співпрацюватиме в координації з робочою групою EUROSHІ. Про це розповів на прес-конференції «Використання коштів Чорнобильського фонду «Укриття»: український і міжнародний аспекти» голова Рахункової палати Валентин Симоненко. Він зазначив, що до EUROSHІ — організації вищих органів фінансового контролю — входить 48 країн європейського континенту.

Голова Рахункової палати зазначив, що міжнародний координаційний аудит Чорнобильського фонду «Укриття» встановив, що на 1 січня цього року виплати з нього становили 300 млн. євро, і тільки 51 відсоток із них спрямовано безпосередньо на об’єкт «Укриття». Решту коштів було спрямовано на зарплати іноземним консультантам, і ці витрати у 2—3 рази перевищили показники, закладені у кошторисі. Окрім того, Валентин Симоненко повідомив, що дев’ять років затримується будівництво сховища для відпрацьованих відходів, і за цей період його вартість зросла у 5—6 разів — до 821,6 млн. доларів.

Валентин Симоненко висловив сподівання, що рішення Державного комітету з ядерної безпеки про продовження строку експлуатації об’єкта «Укриття» на 15 років не затягне будівництво нового саркофагу.