Учора в рамках робочої поїздки Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з членами президії Львівської обласної та представниками районних рад. Глава парламенту разом з ними обговорив проблеми місцевого самоврядування. Він закликав колег до відвертого діалогу. Це необхідно, бо «не можна вирішувати питання місцевого рівня з печерських пагорбів». Арсеній Яценюк також звернувся до львів’ян із проханням обговорити, крім проблем місцевого самоврядування, ще три важливі пункти: земельну реформу, формування бюджету і особливо звернути увагу на підготовку до Євро-2012, бо це міжнародний імідж нашої держави.

У своєму виступі виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Микола Кміть зауважив, що, з його точки зору, всі ці питання взаємопов’язані. Адже в структурі місцевої влади законом настільки недосконало прописано повноваження різних гілок, що дуже часто чиновники витрачають свій час на те, щоб з’ясувати між собою стосунки. З тим почасти пов’язані проблеми місцевого бюджету. Бо роздобути кошти в області нелегко, потім усіх їх доводиться передавати до загальної казни, а повертаються назад лише крихти. Микола Кміть висловив невдоволення тим, що нині держава роздає безплатно землі під забудову. За словами посадовця, саме цим зумовлене таке явище, як «сіра» приватизація, що стає на перешкоді підготовці до Євро-2012. З’ясовується, що не так просто знайти землю під будівництво необхідних проектів, бо майже вся вона вже приватизована. Як приклад він навів історію з будівництвом європейського автобану Краківець—Львів. Посередині якого, як з’ясувалося, вже збудовано заправку.

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що для зустрічі з Головою Верховної Ради спеціально було зроблено перерву в сесії міської ради. Він упевнений, що такий діалог необхідний для вирішення питань. Посадовець вважає, що нині відбувається наступ на місцеве самоврядування, застерігає державу не рубати гілку, на якій сидить. Місцева влада, сказав він, потерпає від постійного недофінансування. А потім виходить так, що в усіх бідах її ж і звинувачують. Так, приміром, відбувається з Євро-2012, на підготовку до якого не надійшло з державної скарбниці жодної копійки.

Потім до парламентського голови звернулися представники районних рад. Вони говорили здебільшого про недофінансування та земельні проблеми. І просили Арсенія Яценюка, щоб Верховна Рада не кидала місцеві влади напризволяще.

У своїй промові Арсеній Яценюк відзначив, що йому особливо приємно відвідати регіон, який незмінний у своїх політичних поглядах. «Ми маємо складний процес державотворення, — сказав глава парламенту. — Однак з роками ситуація не кращає, а, навпаки, заходить у глухий кут. Тож нині маємо процес централізації бюджетного ресурсу». Арсеній Яценюк звернув увагу на те, що політики говорять одне, а закони, в тому числі урядові, ухвалюють інші. Він зауважив, що не сприймає обидва зареєстровані у Верховній Раді законопроекти про реформування місцевого самоврядування: «Я противник посилення ролі й місця місцевих державних адміністрацій».

Він пообіцяв домовитися з міністром фінансів, щоб надходження до львівського бюджету збільшити на декілька десятків мільйонів гривень, якщо буде ухвалено зміни до бюджету. Арсеній Яценюк закликав львівських посадовців знайти спільну мову і разом вирішувати існуючі проблеми. Він побажав їм більше оптимізму, бажання вирішувати питання і віри в те, що можуть це зробити.

Під час робочої поїздки до Львова Арсеній Яценюк також узяв участь у презентації своєї книги «Банківська таємниця часів Помаранчевої революції», яка відбулась у Львівському інституті банківської справи УБС НБУ. На презентації були присутні викладачі вищих навчальних закладів Львівщини, керівники банківських установ міста, представники громадськості.

Арсеній Яценюк не випадково презентував свою книгу саме у Львівському інституті банківської справи. Адже з 2004 року він був доцентом та викладачем цього вузу, керівником дипломних робіт студентів-магістрів. Саме А. Яценюк започаткував іменну стипендію, яка виплачувалась кращим студентам інституту в 2005—2007 роках. Другий рік поспіль він є активним учасником студентського благодійного проекту «Аукціон надій», коли збиралися гроші на вирішення складних соціальних питань молоді. Саме студенти вищих навчальних закладів фінансово-економічного напряму мають стати одними з перших читачів книги, яка є своєрідним підручником із кризового менеджменту в банківській системі, — підкреслювали промовці під час презентації.

Також Арсеній Яценюк, як засновник Міжнародного благодійного фонду «Оупен Юкрейн», відкрив у Львові виставку дактильних фото Юрія Білака. Виставка експонується в рамках загальнонаціонального туру по Україні «Доторкнутися і побачити». Після Львова люди з вадами зору зможуть відчути експозицію в Донецьку, Чернігові та Харкові. Арсеній Яценюк підкреслив: він щиро вдячний корпорації Індустріальний союз Донбасу за фінансову підтримку і закликав меценатів та інших благодійників підтримати цей проект, як це зробили підприємці Львова.

Надія СМІЯН,Ірина ЄГОРОВА.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

* * *

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк виступає проти посилення ролі місцевих державних адміністрацій.

«Я не бачу необхідності надавати місцевим державним адміністраціям повноважень щодо скасування актів органів місцевого самоврядування. Це компетенція винятково прокуратури», — сказав А. Яценюк у четвер у Львові під час зустрічі з членами президії Львівської обласної ради, членами виконкому Львівської міської ради, членами колегії облдержадміністрації, головами районних рад, міськими головами міст обласного значення.

За його словами, «якби такі повноваження кардинально змінили систему місцевого самоврядування, якби вони привнесли додатковий фінансовий ресурс в область, додатковий кадровий потенціал, додаткові плюси для соціального забезпечення, тоді нема проблем. А просто перетягувати ковдру сенсу немає».

Голова Верховної Ради України також зазначив, що у процесі реформування місцевого самоврядування дуже важливим є створення виконкомів в органах місцевого самоврядування. «Це правильний крок», — упевнений він.

А. Яценюк висловився за формування префектур з органів місцевих державних адміністрацій, які «мали б потужні наглядові функції з контрольними повноваженнями, які здатні від імені держави контролювати територію, але з чітко визначеними повноваженнями».

Голова Верховної Ради України висловив думку, що фінансовий ресурс треба передати виконкомам місцевих рад. «Інакше країна втрачає ресурси і час замість того, щоб займатися стратегічними реформами», — підкреслив він.

А. Яценюк також наголосив на необхідності проведення адміністративно-територіальної реформи, яка, за його словами, «має розпочатися з адміністративного і фінансового блоку, в тому числі внесення змін до Бюджетного кодексу, форматування бюджетного програмування не на один рік».

Наступним етапом, на думку А. Яценюка, має стати довготермінове інвестиційне планування, використання бюджетного ресурсу.

Голова Верховної Ради України підтримав ідею формування податку на майно, власність, зазначивши, що «це цивілізована норма».

«Після того, як ми сформуємо економічний потенціал, ми зможемо провести нормальну адміністративно-територіальну реформу», — підсумував А. Яценюк.

Що стосується проблем житлово-комунального господарства, то А. Яценюк порадив місцевим керівникам фінансувати цю сферу шляхом компенсації відсоткової ставки через залучення кредитів. Він також висловив думку про необхідність приватизації житлово-комунальної сфери і, відповідно, кардинальної зміни цінової та тарифної політики. «Це непопулярна позиція, але все-таки треба приймати це складне економічне рішення», — сказав Голова Верховної Ради України.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.