Нещодавно Прем’єр-міністр України піддала критиці керівників трьох областей держави, які, за її інформацією, припустилися значного зростання цін на продовольчі товари. Серед інших прозвучало прізвище голови Чернівецької облдержадміністрації Володимира Куліша. Журналіст «Голосу України» поцікавився, а що думає він з цього приводу.

— Володимире Івановичу, на критику слід реагувати, особливо на ту, яка підриває авторитет обласного керівника. Як на мене, ціни в області загальноукраїнські, а порівняно з Києвом навіть людяні. Що на це скажете?

— Обласна державна адміністрації поділяє стурбованість Кабінету Міністрів щодо цінової ситуації, яка склалася на споживчому ринку. Нами вжито низку заходів щодо стабілізації цін в регіоні. Одразу хочу заявити, що ціни на продовольчі товари в області не перевищують середньоукраїнських. Це при тому, що наша область витримує великий наплив закордонних покупців після вступу Румунії до Європейського союзу. У вихідні з Румунії до Чернівців заїжджає потік автомобілів, якими румуни прибувають цілими родинами і закуповують продукти та інші супутні товари на цілий тиждень. Такі вояжі для іноземців є вигідними, оскільки ціни на товари у Чернівецькій області в 1,5—3 рази нижчі, ніж у сусідній Румунії. Її громадянам для в’їзду в Україну віза не потрібна, отож перетин кордону іноземними громадянами лише в І кварталі 2008 року збільшився у 3,5 разу. Разом із продовольчими і непродовольчими товарами з області викуповуються будівельні та паливно-мастильні матеріали. Це спричинило те, що товаровиробники, котрі постачають продукти харчування, бачачи шалений попит, піднімають ціни на свою продукцію, особливо на ринках. Так німці їздять до Польщі, а голландці та французи — до Німеччини, і нічого не вдієш.

— Виходить, Чернівецька область стала потужним ринком збуту, тож на скільки збільшився товарообіг, передусім у роздрібній торгівлі?

— У січні-квітні він становив 1854,3 мільйона гривень, що на 34,4% більше за обсяги січня-квітня 2007 року. Таким чином, за темпами приросту обороту роздрібної торгівлі область посідає друге місце серед регіонів. Це при тому, що, згідно з останніми статистичними даними по Україні, за індексом споживчих цін у травні 2008 року до попереднього місяця показник менше 100% в Україні мали лише Тернопільська (98%) і Чернівецька (99,4%). Слід зазначити, що за таких умов нами не допущено дефіциту товарів продовольчої групи, більше того, посилилися тенденції до розширення торговельної мережі. Нині ціни на основні продукти в області не перевищують середніх українських, а на деякі види є нижчими. Врахуйте, що базові підприємства з виробництва продовольчих товарів, ціни на які підлягають державному регулюванню, у нас їх у повному асортименті не виробляють. Область залежна від товарів, завезених з інших регіонів, а тому випадки подорожчання тих чи тих видів продукції мали зовнішнє походження і відображали загальноукраїнські тенденції.

— Приватна власність на підприємства харчової та переробної галузі відводить керівництву області роль статиста. Як за таких умов ви можете управляти ринком, коли буржуї багатіють, чиновники спостерігають, а громадяни розраховуються за румунські продовольчі набіги?

— Ми використовуємо усі важелі впливу, у тому числі делеговані урядом. Іноді діємо на межі фолу. Наразі підписано меморандум порозуміння між Чернівецькою ОДА та сімома ключовими суб’єктами господарювання і чинниками мереживної роздрібної торгівлі. Більшість керівників підприємств поставили свої підписи під цим документом, який встановлює регулювання цін для двадцяти монопольних утворень через обмеження нормативу рентабельності й затвердження граничних розмірів торговельних надбавок. Усі зміни оптово-відпускних цін на соціально значущі товари відтак мають декларуватися. У результаті подібних заходів у травні ми знизили ціни на молоко, яйця, сметану. З ключовим м’ясопереробником МП «Колос» домовилися щодо зниження на 10% ціни на значний сегмент його продукції. Що стосується темпу приросту валової продукції сільського господарства, то Чернівецька область знаходиться на п’ятому місці, збільшивши питому вагу області у загальноукраїнському виробництві до 2,4%. Аналогічна робота проводиться і в районах. Враховуючи, що впродовж квітня 2008 року відбулося істотне підвищення цін на окремі продукти, овочі та фрукти, 16 травня цього року створено мобільні групи, у складі яких представники усіх контролюючих і правоохоронних органів. Їм доручено перевіряти виробників, продовольчі ринки та підприємства торгівлі.

— Найбільш лакмусовою для ажіотажних розмов є ціна на хліб. У Чернівецькій області він не найдешевший і, до слова, не найсмачніший.

— Для забезпечення споживачів області хлібом та хлібобулочними виробами масових сортів ми розробили та узгодили графік щомісячної поставки борошна із Держкомрезерву України та Аграрного фонду у пекарні області, яке використовується повністю у кількості 1100 тонн. Але ціни на борошно із Держкомрезерву теж зростають майже щомісяця. Так, з 1 лютого вони зросли на 9—14 відсотків, з 1 березня — вже на 12—14, а з 1 квітня — на 1,2—2,8 відсотка. Оптово-відпускна ціна на тонну борошна вищого ґатунку з 1540 гривень зросла до 1900 гривень, або на 23,4 відсотка. Те саме і з борошном першого ґатунку, ціна на яке зросла на 32,7 відсотка. Це все об’єктивні речі.

— Як влада може реально «загнуздати» ціни на хліб?

— Чинне законодавство, на жаль, не сприяє здійсненню оперативних перевірок та вжиттю ефективних штрафних санкцій. Використання наданих повноважень щодо державного регулювання цін на продовольчі товари є неефективним, оскільки забирає багато часу на всіх етапах: від розробки, оприлюднення, погодження до реєстрації в органах юстиції. У результаті прийнятий документ втрачає актуальність. Суттєво обмежив повноваження контролюючих органів, позбавивши їх оперативності, і прийнятий Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Тепер проводити позапланові перевірки можна лише за наявності дозволу центрального органу виконавчої влади, а після попередження суб’єкта роздрібної торгівлі за 10 днів про оперативність не йдеться. Пропозиції щодо вирішення цієї проблеми я не раз направляв уряду. Поки що у відповідь чую тільки критику, хоча, повторюю: ціни у прикордонних областях, де діє безвізовий режим для однієї сторони, і де вони істотно різняться по два боки кордону, завжди є вищими. Це слід враховувати. Поки що ціни у Чернівецькій області під контролем, незважаючи на те, що ми годуємо Євросоюз.

— Як ви особисто відреагували на закид керівника уряду?

— Почав з’ясовувати, що ми маємо насправді. Переконаний, що прозвучали висновки за неперевіреною інформацією, можливо, хтось зумисне дезінформував прем’єра. Це підтвердив і міністр економіки Богдан Данилишин на офіційному сайті міністерства, зазначивши, що у травні Україна отримала найнижчий рівень інфляції за останні дев’ять місяців. Зниження цін, за інформацією міністра, у травні відбулося в двох областях — Чернівецькій та Тернопільській. Такого не було зафіксовано у жодному іншому регіоні. Зараз ми вже відчуваємо стійкі позитивні тенденції щодо уповільнення зростання цін. Переконаний, інфляцію буде приборкано.

На знімку: голова Чернівецької ОДА Володимир Куліш.