Футбол. Євро-2008. Фінальний турнір. Австрія і Швейцарія. Другий тур. Група А. 11 червня.

Чехія—Португалія. 1:3. Женева. «Стад-де-Женев». Арбітр — Кірос Вассарас (Греція). Голи: Сьонко, 17 — Деку, 8, Роналду, 62, Куарежма, 90.

Швейцарія—Туреччина. 1:2. Базель. «Сант-Якоб». Арбітр — Любош Міхел (Словаччина). Голи: Хакан Якін, 32 — Шентюрк 57, Арда Туран 90+2.

Матч у Женеві сподобався вболівальникам, гадаю, насамперед своєю динамікою. Темп — досить високий, зупинок у грі було небагато. Справді, португальці створили більше небезпечних моментів, завдали чимало ударів у площину воріт. А от чехи дотримувалися іншої тактики. Намагалися навішувати в карний майданчик португальців, розраховуючи на вміння зіграти головою Бароша та особливо Коллера. Але з того нічого не виходило. Оборона збірної Португалії щоразу не давала чеським нападникам розгорнутися.

Два м’ячі португальці забили з центральної зони. Тоді, коли чеські оборонці не встигали накрити Роналду та Деку. Чехи відповіли, розігравши стандарт. Хоча все мало не зовсім логічний вигляд. Адже тоді у збірної Португалії була відчутна перевага, а гра в нападі у чехів явно не клеїлася.

Чехи мали час, щоб урятувати матч, але знову помилилися в обороні. Побігли відігруватися й наразилися на класичну контратаку. М’яча отримав Роналду, міг сам пробити, але, як і личить майстрові найвищого класу, жадібності не виявив, а віддав партнерові. Куарежмі залишилося тільки підставити ногу. Після цієї звитяги збірна Португалії зробила вагому заявку на місце у чвертьфіналі.

У Базелі турки із швейцарцями половину матчу грали в умовах тропічної зливи. А після перерви, коли припинився цей небесний «душ», гравці обох команд пристосовувалися до поля, котре швидше нагадувало басейн. Однак найцікавіше те, що величезна кількість води ніяк не остудила гарячий вулкан темпераментної боротьби.

Рахунок відкрили швейцарці і мали ще купу моментів збільшити перевагу. Але не зробили цього. Натомість досвідченіші турки не знітилися, а навпаки наполегливо билися за свої інтереси. Зрештою, їм удалося і рахунок зрівняти, і вирвати перемогу вже в компенсований час. А з нею вони зберегли надію на вихід до наступного етапу змагань. До речі, в неділю претенденти на підсумкову другу позицію у групі (чехи і турки) зустрінуться в Женеві.