Комітет з питань науки і освіти не підтримав проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо надання статусу державних службовців медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам).

Підтримуючи ідею поліпшення їхнього матеріального становища, члени комітету висловили низку зауважень до проекту.

Голова комітету Володимир Полохало, зокрема, підкреслив, що «йдеться про концептуальну зміну підходів до розуміння державної служби». Законодавство України визнає державною службою лише «професійну діяльність осіб, які займають посади у державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів». Розширення поняття «державна служба», на його думку, є необґрунтованим і потребуватиме кардинальної зміни чинного законодавства.

Воно встановлює низку особливих вимог для держслужбовців. Поширення цих вимог та певних обмежень на медичних і педагогічних та інших працівників, вважають народні депутати, є «абсолютно необґрунтованим та матиме наслідком невиправдане звуження їхніх прав». Наприклад, державні службовці не можуть брати участі у страйках, займатись підприємницькою діяльністю. В разі прийняття законопроекту в запропонованому вигляді скоротиться термін відпустки педагогів.

На думку Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України, підвищення рівня матеріального та соціального забезпечення згаданих категорій працівників повинно відбуватись не шляхом надання їм статусу державних службовців, а шляхом збільшення заробітної плати та розширення соціальних гарантій.

Комітет вирішив повернути законопроект (Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування) для доопрацювання.

...Народні депутати обговорили та рекомендували парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), внесений урядом.

Мета законопроекту — усунення невідповідності між чинними законами. Відповідно до Сімейного кодексу України, інших актів ДБСТ — це окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, які беруть на виховання та спільне проживання не менше п’яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Тим часом законами України «Про освіту» та «Про дошкільну освіту» визначено, що дитячий будинок сімейного типу є дошкільним навчальним закладом.

Проектом пропонується вилучити термін «дитячий будинок сімейного типу» з переліку дошкільних навчальних закладів у відповідних законах.