Скільки можна приватизувати для будівництва житла, дачі або гаража землі, якщо вона раніше не надавалася в користування?

Конституцією України гарантовано кожному громадянинові нашої країни право власності на землю. Воно може реалізовуватися у процесі безоплатної приватизації землі. Згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ) особа має право на безоплатне передання їй земельної ділянки із земель державної або комунальної власності у наступних розмірах: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, у селищах — не більш як 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га, для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 га, для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га.

Чинні законодавчі акти передбачають максимальні норми безоплатної приватизації, тобто площа ділянки, приватизованої громадянином, може бути дещо меншою, ніж площа, визначена ЗКУ. Право на приватизацію в межах норм безоплатної приватизації може бути використано особою лише один раз з кожного із зазначених видів використання ділянок. Окрім цього, кожен громадянин може безоплатно приватизувати землю для ведення особистого селянського, фермерського господарства чи садівництва.

Лише для особистого селянського господарства

Чи можна нині громадянинові збільшити шляхом приватизації земельну ділянку, скажімо, площею 0,6 га, приватизовану для ведення особистого підсобного господарства до запровадження в дію чинного ЗКУ?

Передання земельних ділянок (кожного виду використання) безоплатно у власність громадян у межах встановлених норм відбувається один раз, але розмір площ, що передаються людині безоплатно для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшений у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про особисте селянське господарство» той, хто вже реалізував своє право на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства у розмірі менше 2,0 га, має право на збільшення земельної ділянки в межах норм, установлених ст. 121 ЗКУ.

Отже, дозволяється безкоштовно збільшити розмір земельних ділянок у межах згаданих норм, але виключно для ведення особистого селянського господарства.

Для громадян інших держав

Чи правомірно відмовляє сільська рада у наданні громадянину іншої країни, скажімо, Російської Федерації, який проживає на території України, земельної ділянки у приватну власність для ведення особистого селянського господарства?

Так, дії представників місцевої влади цілком правомірні. Адже відповідно до ст. 22 ЗКУ землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземним громадянам, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам.

Чинні державні акти старого зразка

Ходять чутки, що старі (червоно-жовті) державні акти на право приватної власності на землю втратять чинність, отож їх доведеться обмінювати на нові. Чи так це?

Ні, не втратять. Жодних граничних термінів дії державних актів на право приватної власності на землю старого зразка не існує. Понад те, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» від 2 квітня 2002 року за № 449, всі раніше видані державні акти на право приватної власності на землю, державні акти на право власності на землю та державні акти на право постійного користування землею залишаються чинними і підлягають заміні тільки у разі добровільного звернення громадян або юридичних осіб до відповідних інстанцій. У випадку ж переоформлення права власності на іншу людину вона вже отримує державний акт нового зразка.

Підготувала Лариса АТАМАНЧУК, головний спеціаліст Головного управління земельних ресурсів у Київській області.