Дитина, позбавлена батьківського піклування, сирота або дитина, батьки якої розлучилися, сьогодні не рідкість. Завдання держави в такій ситуації якомога більше турботи приділяти таким дітям.

5 березня Кабінетом Міністрів України прийнято декілька нормативних актів, спрямованих на регулювання зазначеної сфери.

Були внесені зміни до порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме. Було уточнено та розширено підстави надання такої допомоги. Зокрема, встановлено, що тимчасова допомога надається у разі, коли рішення суду про стягнення аліментів не виконується, й уточнено, що не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення. У практичному плані це уточнення досить важливе, адже воно дає змогу конкретніше визначити підстави для надання такої допомоги і забезпечити ефективнішу реалізацію прав громадян на її отримання. Також підставою для призначення тимчасової допомоги є умови, коли один з батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі або його визнано в установленому порядку недієздатним, або таким, місце перебування якого не встановлено. Цей перелік був доповнений ще однією підставою, а саме: коли батько дитини перебуває на строковій військовій службі. Поки юнаків призивають на військову службу захищати Батьківщину, цей пункт дуже важливий, адже хоча батько живий і здоровий, він не може надавати допомогу своїй дитині з огляду на цілком об’єктивні обставини. Тому надання тимчасової державної допомоги за таких умов є необхідним.

Одночасно розширено і перелік документів, які необхідно подавати для отримання тимчасової допомоги. Постановою встановлено, що для цього потрібно, залежно від підстав призначення, подати рішення суду про стягнення аліментів на дитину, довідку державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним із батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення (раніше потрібно було подавати довідку про неможливість стягнення аліментів з одного з батьків дитини внаслідок ухилення від їх сплати). Також у зв’язку з введенням нової підстави в разі потреби слід подати довідку відповідної установи про перебування батька на строковій військовій службі. Постановою від цього ж числа Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Збільшено розмір одноразової грошової допомоги, яка виплачується дітям-сиротам і дітям, позбавлених батьківського піклування, що навчалися або виховувалися в навчально-виховних і вищих навчальних закладах і перебували на повному державному утриманні, а також таким, що перебувають під опікою (піклуванням) після закінчення навчального закладу при їх працевлаштуванні, від двох до шести прожиткових мінімумів. На сьогодні це становить 3 798 гривень (прожитковий мінімум — 633 гривні). Ця сума не є захмарною, проте у складних життєвих умовах, коли дитина, позбавлена батьківської турботи, починає працевлаштовуватися, навіть така матеріальна допомога є суттєвою.