Назва компанії «Нібулон» — одного з найбільших національних сільськогосподарських товаровиробників, національного інвестора, вкладення якого в аграрний сектор перевищили за 16 років мільярд гривень, — у багатьох на вустах. На півдні Хмельниччини вона з’явилася нещодавно, але вже прославила себе масштабним проектом. «Усього за три місяці ми збудуємо в селі Кам’янка Кам’янець-Подільського району елеватор потужністю 66 тисяч тонн зерна», — заявив Герой України, генеральний директор ТОВ СП «Нібулон» Олексій Вадатурський.

Отже, запуск має бути першого липня. Кілька днів тому наш кореспондент побував на будівельному майданчику, що розкинувся на шести гектарах, зовсім недалеко від залізничного вокзалу. Розмах робіт та висока організація праці вразили. 350 працівників із двох десятків підприємств так ретельно виконували свої виробничі завдання, що, здавалося, вони працюють разом цілий вік, що це якийсь неймовірно тонкий, добре відлагоджений механізм. Зранку тут відбувалася звична виробнича нарада, але жодних пересмикувань, взаємних звинувачень чи тієї-таки традиційної будівельної «лексики» почути не довелося. До високого рівня взаєморозуміння людей спонукає і відповідальність фірми перед ними, більш як утричі вища за звичну в місті зарплата, авторитет «Нібулона» та надії на відродження села, які декларує й одразу підтверджує ділом ця компанія. Щойно прийшовши в район, «Нібулон» виділив кошти на проектування дитсадка в селі Кам’янка. Тепер повели мову про якісні дороги, належне освітлення села. А ще Вадатурський вирішив приєднатися до акції «Зігрій дитину любов’ю», ініційовану Президентом України, і придбати для однієї з місцевих багатодітних родин будинок. Саме підшуковують із керівником райдержадміністрації Ростиславом Яремою якісне житло. У районі майже кожен підприємець узяв на себе соціальне зобов’язання щодо підтримки сиріт та багатодітних сімей, чи ж гоже Герою України, каже Вадатурський, стояти осторонь?! Оцей соціальний аспект діяльності «Нібулона» — данина пам’яті батькам Героя, які були простими колгоспниками і за тяжку працю часто отримували копійки, так і не дочекавшись людських умов життя на селі.

На всіх кінцях майданчика встановлено плакати «До пуску об’єкта залишилося...». Щодня після закінчення зміни черговий міняє цифри на них. Очевидно, це теж стимулює, бо ніхто тут не ходить перевальцем і не перекурює без кінця. Чіткі узгоджені графіки і «зав’язаність» усіх в одну ланку не дають розхолоджуватися. Так, шеф-монтажник з Німеччини, який прибув у понеділок, працюватиме лише п’ять днів — і ні години більше, тому до його приїзду впоралися з усіма завданнями, які мали передувати його діям. До першого червня було виконано основний комплекс робіт — залиття фундаментів, підведення інженерних комунікацій. Залишився місяць, в тому числі й на пуск та наладку. Аж не віриться!

Щоправда, ритм довелося дещо сповільнити, коли натрапили на снаряди періоду Другої світової війни. Тепер їх доводиться охороняти, поки буде вирішено питання зі знешкодженням. Траплялися й інші «сюрпризи». Старі склади отрутохімікатів, наприклад. Або чимале звалище сміття, за роки добряче присипаного землею, яке будівельникам довелося вивезти. Тож паралельно «Нібулон» вирішує ще й екологічні питання.

Правила свій бал і погода. У гурті місцевих підрядників Володимир Мужило з будівельної компанії «Кам’янець» зізнався: «Труби доводилося прокладати буквально під парасольками». Уже освоєно понад 30 мільйонів гривень. Генеральний не знімає з плеча ремінь цифрового «Нікона»: власноруч фіксує всі зміни на будові, знімки виставляють на сайт фірми. Це теж потрібно для іміджу, переконаний він.

— Ми, звичайно, не в аптеці, — каже генеральний директор.— Але якщо постановили, то першого липня неодмінно відбудеться здача елеватора. Тим паче коли працюємо із закордонними партнерами. Зерно теж треба збирати у визначений час, інакше будуть втрати. Не можу допустити перевитрат ні часу, ні фонду зарплати. Свою спроможність успішно здійснювати масштабні проекти «Нібулон» довів уже в 10 областях України, де обробляє землю, вирощує зерно і займається його переробкою. Компанія має колосальний досвід. Ми знаємо, що нині вижити можна лише в такому темпі: дуже швидко збудувати і одразу ж отримувати віддачу. Ми прийшли сюди не загарбниками, не ставимо за мету захопити, забрати землю в інших орендарів. У нас в Україні в аграрному секторі непочатий край роботи, місця вистачить усім. До речі, приходимо туди, куди нас кличуть. Я отримував чимало листів з ваших країв від простих людей. Потім мої підлеглі вивчали ситуацію на місці, розмовляли з людьми, вели переговори з владою. Хочу щиро подякувати голові Хмельницької ОДА Івану Гавчуку, керівнику РДА Ростиславу Яремі, дозвільним, контролюючим органам за розуміння. Без цього було б важче втілити задумане в життя. Я прагну, щоб було якомога менше бюрократії. У нас це не всюди розуміють. «Нібулон» дивиться в майбутнє: співпрацює з 14 вишами нашої держави. І я кажу студентам: «Ви дуже щасливі, що обрали професію аграрія. Вона стане однією з найпрестижніших, а Україна дуже швидко стане провідною аграрною державою».

На знімку: Олексій Вадатурський дає інтерв’ю місцевій телекомпанії «Контакт».

Фото автора.