Голова Сумської обласної державної адміністрації Володимир ШУЛЬГА про перші 100 днів діяльності обласної влади, досягнення та плани на майбутнє
Серед головних досягнень — мир і спокій в області
Сумщина разом з усією Україною прожила три непрості місяці. Це був час випробувань на міцність, час відповідальних рішень та доленосних подій. Діяльність обласної влади за перші сто днів була спрямована перш за все на врегулювання суспільно-політичної напруги та воєнного протистояння на кордоні з Росією. З цією метою в області було проведено укріплення лінії кордону з Російською Федерацією, мобілізацію до Збройних Сил України, створено батальйон територіальної оборони, організовано надання дієвої підтримки військовослужбовцям громадянами.
Сумщина відгукнулася на біль співвітчизників, відчинила двері переселенцям з Автономної Республіки Крим та східних областей країни. Нині на території області проживає 141 особа (101 сім’я) з АР Крим та 167 переселенців (87 сімей) з Луганської та Донецької областей. У терміновому порядку вирішуються питання їх соціального захисту, забезпечення тимчасовим житлом, працевлаштування, надання медичних та освітніх послуг.
Попри суспільно-політичну нестабільність у державі, на Сумщині панує мир. Наша область була і залишається невід’ємною частиною України. У нас немає проявів сепаратизму, міжнаціональної ворожнечі, проросійських настроїв. Це наше спільне досягнення — влади, військових та мирних громадян. Ми ні на хвилину не дали ворогові надії сподіватися на підтримку, не дали підстав сумніватися у власній позиції. Наша сила в єдності.
На тлі суспільного спокою ми забезпечили проведення чесних, демократичних і прозорих виборів в області. З обранням легітимного Президента України закладено надійний фундамент якісних змін у державі. Віднині ми йдемо європейським шляхом розвитку і маємо реальні перспективи вступу України в ЄС та запровадження безвізового режиму для українців, які хочуть працювати чи подорожувати Європою.
У пріоритеті — прозорість у діяльності влади та боротьба з корупцією
На Сумщині сформована професійна команда однодумців, готова брати на себе відповідальність, вирішувати нагальні потреби людей, втілювати реформи, які на часі у суспільстві.
Завдяки консолідації зусиль на Сумщині забезпечено життєдіяльність всіх галузей економіки. Як результат, в області відсутня заборгованість з виплати поточної заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Виплата пенсій здійснюється за графіком без затримок.
Відкритість у діяльності влади, законність, боротьба з корупцією та прозорість у сфері державних закупівель є визначальними принципами подальшої роботи. Моя принципова позиція — кожен розпорядник коштів зобов’язаний звітувати про витрачання державних грошей. На сьогодні вже створено програму, яка дозволить в он-лайн режимі відслідковувати закупівлі в бюджетних установах. Кожен користувач мережі Інтернет зможе подивитися, за якою ціною закуповуються продукти харчування у медичні заклади, школи, меблі — у дитячі садки, за якою ціною надаються послуги державними установами.
Ми взялися зараз за припинення корупційних схем, налагоджених за попередньої влади. Люди, які прийшли на посади заробляти гроші і відбирати їх у освітян, медиків, школярів, хворих, будуть залишати свої крісла. Щодо цього немає жодної дискусії.
Тому закономірно, що в державних органах триває люстрація — процес очищення влади. Працівники, які заплямували себе та були задіяні в корупційних схемах, працювати в органах влади не будуть. Вже змінено керівників ключових управлінь. Цього вимагає час, за це стояли люди на Майдані.
Саме думка громадськості сьогодні впливає на прийняття кадрових рішень в області. Ми тісно співпрацюємо з представниками громадського сектору, адже забезпечення зворотного зв’язку вкрай важливо у нинішніх умовах.
У перспективі — суспільно важливі проекти
У поточному році автопарк Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф поповнився 34 сучасними автомобілями, придбаними за рахунок державного бюджету. Фактично це податки, які люди сплатили до місцевих бюджетів. Потім ці гроші надійшли в Київ, за них придбали «швидкі», які наразі прибули на Сумщину. Таким чином, вдалося оновити медичний автопарк області на 30%. Всі карети швидкої  розподілені між районами, спрямовані в сільську місцевість, де люди чекають на якісну та доступну медицину.
Окрім того, в цьому році плануємо завершити будівництво пологового будинку з діагностичним центром та дитячою поліклінікою в Конотопі та здійснити реконструкцію поліклініки Роменської центральної районної лікарні з надбудовою мансардного поверху в місті Ромни. На ці проекти передбачено близько 40 мільйонів гривень з державного фонду регіонального розвитку.
Про енергетичну безпеку та чисте довкілля
Питання енергетичної безпеки держави сьогодні набуває особливої ваги. Завдяки заходам енергоефективності та енергозбереження нам вдалося зменшити споживання природного газу. Так, за І квартал 2014 року бюджетні установи області скоротили обсяги використання газу в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року на 14,5%, підприємства комунальної теплоенергетики — на 5,13%, населення — на 7,4%. В умовах надзвичайного стану на енергоринку влада запроваджує механізми енергоефективності задля досягнення енергетичної незалежності країни та її територій.
Сумщина з її природними ресурсами, запасами відновлюваних видів палива та досвідом використання альтернативних джерел енергії може стати прикладом енергоефективності та енергозаощадження.
У рамках реалізації заходів з енергозбереження цьогоріч заплановано встановити 70 індивідуальних теплових пунктів на об’єктах бюджетної сфери; перевести 59 котелень об’єктів бюджетної сфери на альтернативні види палива; впровадити систему моніторингу споживання природного газу на підприємствах комунальної теплоенергетики та систему моніторингу споживання теплової енергії на об’єктах бюджетної сфери.
Ще один важливий напрямок роботи — знешкодження отрутохімікатів, термін використання яких давно сплив. На сьогодні у 14 з 18 районів області зосереджено понад 721 тонну пестицидів. На їх знешкодження необхідно 14,2 мільйона гривень — це будуть кошти як державного, так і обласного бюджету. До кінця року ми плануємо поставити крапку в очищенні території області від пестицидів. Екологічна безпека та охорона — навколишнього природного середовища області є першочерговим завданням кожного керівника району. У нас є достатньо ресурсів, щоб раз і назавжди закрити це питання. Жодного кілограма цієї небезпечної речовини не залишиться на території нашої області.
Сумщина має достатній потенціал. Ми працюватимемо задля його реалізації. Утім, єдиною умовою і запорукою подальших позитивних змін є збереження миру та відновлення порядку в державі.