Після оголошення про вихід із коаліції народних депутатів Юрія Бута та Ігоря Рибакова у ЗМІ було поширено інформацію про те, що так само мають намір піти ще троє парламентаріїв — представників фракції «Наша Україна—Народна самооборона»: Олександр Слободян, Володимир Марущенко та Ігор Палиця.

Проте коаліція уникла чергового удару, оскільки названі народні депутати одразу ж спростували це повідомлення. О. Слободян, зокрема, запевнив «замовників цих чуток», що з ним ніколи не станеться подібного. «Я депутат трьох скликань. За цей час мене жодного разу не намагалися переагітувати чи перекупити, з такими пропозиціями до мене ніколи навіть не підходили», — запевнив він. Водночас народний депутат припустив, що «поширення такої інформації вигідне тим, хто направив Юрія Бута і йому подібних до Верховної Ради». Олександр Слободян також зазначив, що політичні сили, які привели цих народних депутатів до законодавчого органу, по-перше, повинні нести відповідальність за своїх членів, а по-друге, мають змусити їх скласти повноваження.

В. Марущенко вважає, що будь-які кроки, спрямовані на розвал коаліції, є зрадою виборців, а що стосується повідомлення про його наміри вийти з коаліції, то, на його думку, це «придумала якась хвора голова». «Ті, хто запускає таку інформацію, просто не знають мене як людину», — сказав народний депутат і додав, що стосовно нього не може бути жодних сумнівів, оскільки він був, є і залишиться членом демократичної коаліції.

І. Палиця також спростував інформацію про те, що він має намір залишити лави демократичної коаліції. При цьому він наголосив на неприпустимості самостійних кроків народних депутатів, які в результаті негативно позначаються на роботі всієї коаліції. Народний депутат також висловив думку, що «поширення таких чуток вигідне тим, хто грає на проблемах коаліції».

Однак, незважаючи на це, де-юре коаліція існує, але де-факто її функціонування залишається під питанням. Виходячи з цього, народний депутат Микола Томенко (БЮТ) не виключає проведення чергових позачергових парламентських виборів, хоча вважає, що без них можна обійтися. «Я вважаю, що реальність проведення дострокової парламентської кампанії досить велика», — сказав він в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна». При цьому народний депутат зазначив, що коли й проводити позачергові парламентські вибори, то не раніше весни 2009 року.

Водночас М. Томенко висловив думку, що в разі проведення позачергових парламентських виборів потрібно змінити виборче законодавство та внести зміни до Конституції. «Передумовою дострокової виборчої кампанії має бути зміна правил гри під час виборів і зміна повноважень інститутів влади через внесення змін у Конституцію, щоб ми не повернулися знову до того, що секретаріат (Президента. — Авт.) дебатує з урядом», — сказав М. Томенко.

Також він не виключив, що в разі позачергових виборів деякі політичні сили будуть або реструктуровані в один політичний проект, або з них буде утворено кілька політичних проектів. Причому, на його думку, тут не є винятком і Партія регіонів, оскільки «одна частина Партії регіонів жорстко налаштована на домовленості з Президентом про створення широкої коаліції, а друга — жорстко налаштована на проведення дострокових виборів».