Українське суспільство звикло до банальної теми соціальної підтримки та допомоги інвалідам. Хоча життя людей з інвалідністю охоплює набагато ширше коло питань. Саме їм і було присвячене вчорашнє слухання в Комітеті Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів на тему «Дотримання прав людей з інвалідністю в Україні». Цими слуханнями комітет намагався привернути увагу влади і суспільства до системного вирішення проблем інвалідів. Тим більше, що у вересні нинішнього року наша країна планує підписати Конвенцію ООН про права інвалідів, яка набула чинності 3 травня 2008 року. На даний момент конвенцію підписало 129 країн.

Лише своєчасність, конструктивність, внутрішньодержавні реформи, які закріплюють правозахисні механізми, могли б сприяти розв’язанню проблем людей з інвалідністю в нашій державі, вважають учасники слухань.

Щоб з’ясувати, наскільки ми готові до підписання конвенції, Національна асамблея інвалідів України провела моніторинг становища з дотриманням прав людей з інвалідністю. Моніторинг охопив 10 регіонів. Участь у ньому взяло 700 осіб, серед яких понад 300 інвалідів. На жаль, опитування підтвердило тенденцію ставлення до інвалідів, як до «соціальної проблеми». І хоча вітчизняне законодавство на 60—70 відсотків відповідає європейським стандартам, це зовсім не означає, що нашим інвалідам так добре живеться. На думку респондентів, першочергового вирішення потребують питання працевлаштування, освіти, реабілітації, соціального захисту інвалідів, а також доступність архітектурної та транспортної інфраструктури.

Ще одна проблема, до якої привернули увагу учасники слухань, це відсутність одного профільного міністерства, відповідального за вирішення проблем інвалідів. Адже, як зазначив голова парламентського комітету, народний депутат Валерій Сушкевич, у людини з інвалідністю, як і в здорової людини, є різні потреби, різні права, але за них відповідають різні відомства.

Крім того, на слуханнях було презентовано практичний посібник для парламентаріїв про інвалідність, виданий Національною асамблеєю інвалідів спільно з представництвом ООН в Україні.

Фото Олександра КЛИІМЕНКА.