Відновити енергопостачання шахти імені Карла Маркса на Донеччині та залучити потужні насоси для відкачування води у середу вранці ще не вдалося. Вантажопідйомним стволом, де стався вибух і обірвалася кліть з дев’ятьма гірниками, рятувальники змогли спуститися до позначки 800 метрів. Завал на горизонті 1000 метрів, де, за припущеннями, перебувають ще троє шахтарів, залишається недоступним. Шахту затоплює водою, і це — головна загроза та перешкода у рятувальній операції. 12 осіб не знайдено.

Чи вели в шахті заборонені гірничі роботи? Представник прес-служби Держгірпромнагляду заявив журналістам, що знайдено записи в журналі, згідно з якими наступного дня після заборони на-гора було видано понад 40 скіпів з вугіллям. Крім того, зафіксовано переговори диспетчера з гірниками, які начебто свідчать про таку роботу. Директор шахти Олександр Лучкай каже про інше:

— Ніякого незаконного ведення видобутку не було. Щодо піднятих скіпів, то це потребує пояснення. У нас усі дільниці обводнені. І якщо видобуте вугілля залишати в бункері, воно залежиться. Залишене на горизонті 1000 метрів — це фактично та сама аварійна обстановка.

Директор каже, що підняли на-гора раніше видобуте паливо, але не все. За словами керівника шахти, у неділю о 4.30 ранку диспетчеру надійшов дзвінок з шахти про «незрозуміле явище на горизонті 700 метрів, де склад вибухових матеріалів». Потім в одному з підготовчих вибоїв сплеск концентрації метану зафіксувала апаратура газового захисту. Очевидно, метан перейшов на сусідню дільницю, тому що там стався наступний сплеск. Після чого диспетчер дав команду виводити людей на-гора. «Ті, хто сіли в кліть, до «нуля» не доїхали сто метрів. Решта людей, якби вони не володіли планом ліквідації аварії, — не були живі. Тобто вони були заздалегідь підготовлені», — стверджує О. Лучкай.

Слова директора шахти підтвердив кореспонденту «Голосу України» і керівник територіального управління Держгірпромнагляду в Донецькій області Микола Малєєв. «Свідки не підтверджують, що велися роботи з видобутку вугілля та проходження підготовчих виробок. Також в усіх книгах нарядів є запис про те, що велися ремонтні роботи. Щодо скіпового підйому — у бункері є три-чотиридобовий запас вугілля. Вугілля почало набирати температуру, тому головний інженер шахти дав команду зірвати пломбу, яка була встановлена на барабан скіпового підйому, і викачати це вугілля. Тому що воно могло самозайнятися, і це могло призвести до аварії».

Поцікавилася у директора шахти, чи багато заяв на звільнення написали робітники після аварії. «Я ще жодній людині заяву не підписав, — відповів О. Лучкай. — Програма така: складається список основних професій — вибійників, прохідників, гірничих робітників очисного вибою, а також допоміжних — гірничих робітників та кріпильників. Є такі, хто їздить на роботу з Горлівки, — вони будуть влаштовані на горлівських шахтах. Місцеві — на єнакієвських. Тимчасово, доки відновимо шахту». Варіанта, що вугільне підприємство не буде відновлено взагалі, керівник не припускає: на його думку, шахта перспективна, оскільки має 17 мільйонів тонн запасів. Водночас, відзначив директор, без дотації підприємство не може вижити: шахта отримувала з бюджету 36 мільйонів гривень на рік.

У свою чергу, голова урядової комісії, перший віце-прем’єр Олександр Турчинов на моє запитання, скільки часу може знадобитися для відновлення роботи шахти, відповів так: «Не виключаю, що ми взагалі не будемо відновлювати її роботу». Неподалік стояли жінки-прибиральниці, які прислухалися до розмови голови комісії з журналістами. «Що він сказав?» — стривожено перепитували мене робітниці. І почувши, що шахту, можливо, закриють, заголосили: «Де ж ми тепер візьмемо вугілля? А з селищем що буде, зі школою, з дитсадочком?» На інших шахтах є робота лише для підземних професій, а жінкам влаштуватися на новому місці буде важко.

У середу в лікарнях продовжували перебували 29 потерпілих гірників, у тому числі п’ятеро постраждалих на поверхні. Переважна більшість шахтарів (24 особи) проходять курс лікування в обласній лікарні професійних захворювань, стан цих пацієнтів задовільний. Четверо постраждалих у вкрай тяжкому стані — в опіковому відділенні Інституту невідкладної та відновної хірургії АМН України в Донецьку, їм уже зроблено кілька операцій. Одного гірника доставлено до лікарні №7 в Єнакієвому: в нього перебиті ноги та опіки обличчя. Ситуація ускладнюється тим, що травмований шахтар понад 30 годин перебував під землею без належної медичної допомоги.

На знімку: з родичами постраждалих працюють психологи.

Співчуття

м. Єнакієве Донецької області

Колективу шахти імені Карла Маркса державного підприємства «Орджонікідзевугілля»

У Верховній Раді з болем зустріли звістку про аварію на шахті з людськими жертвами. Це велика втрата для всієї України.

Передайте наші глибокі співчуття рідним і близьким загиблих гірників. Ми ніколи не забудемо тих, хто ніс людям тепло і світло.

Бажаємо якнайшвидшого одужання постраждалим.

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк.