Розчахнуте дерево життя

На Кіровоградщині пройшло третє засідання Координаційної ради з питань підготовки заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні. У його роботі взяв участь Президент України Віктор Ющенко.

Обговорювалася одна з найболючіших сторінок української історії: Голодомор тридцятих років минулого століття, визнання його геноцидом українського народу. Під час своїх виступів учасники засідання наводили жахливі факти штучного голоду на Україні, звітували про проведені та заплановані заходи до пам’ятних роковин.

Даючи оцінку зробленому, Віктор Ющенко зокрема зазначив: «У мене таке відчуття, що за кордоном встановлено пам’ятників Голодомору більше, ніж на рідній неньці-Україні... Є сотні населених пунктів, де немає ні хреста, ні пам’ятної дошки, ні каменя».

На Кіровоградщині Віктор Ющенко ознайомився з експозицією художніх, художньо-документальних та історичних творів, приуроченою до сумних роковин, взяв участь у відкритті пам’ятного знака «Землякам, що загинули під час Голодомору 1932-1933 років» у селі Високі Байраки Кіровоградського району. За задумом автора, кіровоградського архітектора Віталія Кривенка, формою він нагадує розчахнуте трагічними подіями голоду дерево життя. Хрест уособлює віру, відродження та духовність, а в цілому — пам’ять поколінь про трагедію українського народу.

Петро МЕЛЬНИК.

Генеральна прокуратура не захотіла судитися з Давидом Жванією

Генеральна прокуратура відкликала заяву про позбавлення українського громадянства народного депутата від блоку «НУ—НС» Давида Жванії із Святошинського районного суду Києва. Відповідна заява була зроблена вчора під час розгляду цієї справи. Суд провів нараду, після якої задовольнив прохання ГПУ, ухваливши залишити справу про громадянство Давида Жванії без розгляду.

Народний депутат України Геннадій Москаль вважає кримінальну справу проти Давида Жванії незаконною, а відкликання заяви щодо позбавлення його громадянства — фарсом.

«Ви ж бачите, справа розвалилася, нічого немає. У Конституції України написано, що ніхто не може позбавляти людину громадянства без його волі. Те, що намагалася зробити ГПУ, — це кричуще порушення Основного Закону», — наголосив Геннадій Москаль.

Сергій МЕЛЬНИК.