Ще кілька років тому створення нової повітророзподільної установки на ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» вважалося малоймовірною перспективою. Підприємство переживало тоді не кращі часи, тому технічне переозброєння, що потребує великих капітальних вкладень, на порядку денному не стояло. Думали більше про те, як вижити. Ситуація змінилася з приходом інвестора й головного акціонера — компанії Worldwіde Chemіcal. В історії одного із провідних хімічних підприємств України розпочався новий етап економічного зростання, головним акцентом якого стало технічне переозброєння.

Ветерани «Азоту» пам’ятають, як у 1956 році на заводі вводили в дію цех розподілу повітря. Тоді це було велике свято для всього населення зовсім ще юного Сєверодонецька. Відтоді минуло понад п’ятдесят років, установка розподілу повітря за всіма параметрами давно застаріла. Її реконструкцію треба було провести ще років двадцять тому, але історичні події в країні внесли свої небажані корективи в стратегію підприємства. І ось настав час, коли колись далека перспектива стала реальністю. Цех розподілу повітря пройшов повну модернізацію, у результаті чого була побудована нова повітророзподільна установка.

Вона вражає вже одним своїм зовнішнім виглядом, а її можливості та переваги дають усі підстави думати, що відтепер у підприємства відкриється «друге дихання». По-перше, нова установка замінює два старі блоки з усім їхнім ненажерливим оснащенням. Наприклад, за розрахунками фахівців, щомісяця заощаджуватиметься більш як мільйон гривень. По-друге, встановлення нової сумішевої колони дозволяє видавати споживачам газоподібний кисень одразу під тиском, позбувшись у такий спосіб колишньої енергоємної схеми з газодувками і газгольтером. По-третє, нова установка вирішує відразу кілька завдань. Насамперед, ідеться про створення нових робочих місць та істотне покращення умов праці працівників. Ручна праця ліквідується, натомість приходить автоматизований технологічний процес управління. До речі, ще вчора «візитною карткою» цеху розподілу повітря був просто реактивний шум при скиданні повітря в атмосферу. Тепер його не буде, оскільки нова установка оснащена сильними глушителями.

На розробку, будівництво і введення в експлуатацію установки було витрачено більш як 70 млн. грн. Вкладення таких значних коштів, без яких масштабна реконструкція була б немислима, підтвердило стратегію компанії Wordwіde Chemіcal, спрямовану на технічне переозброєння «Азоту», освоєння нових сучасних технологій. Згідно з прийнятим наглядовою радою і правлінням ЗАТ планом технічного переозброєння вже сьогодні розпочато фінансування реконструкцій цехів оцтової кислоти з нарощуванням потужності на 20% і цеху М-3. Триває розроблення проекту, технічної документації, а також підготовчі роботи на підприємстві із здійснення проекту «Біоетанол» та ін.

Плани в сєверодонецьких «азотівців» сміливі, а цілі — далекоглядні. Їх здійснення великою мірою залежатиме від державної політики й умов для розвитку бізнесу. Про це говорили міністр хімічної промисловості України Володимир Новицький, голова наглядової ради Олександр Ровт, голова ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» Олексій Кунченко, глава Луганської облдержадміністрації Олександр Антіпов, які взяли участь у торжествах з нагоди пуску нового виробництва.

Нову повітророзподільну установку було запущено напередодні професійного свята хіміків. Отакий подарунок підготували собі «азотівці».

Луганськ.