Грецію називають батьківщиною демократії. Однак Афіни навіть у так званий «класичний» період постійно балансували між відвертою тиранією, освіченим авторитаризмом, олігархією, яку уособлювали Ареопаг і рада архонтів, і демократією, яка раз у раз перетворювалася на охлократію або диктатуру. Тому досить символічно, що саме в Афінах, неподалік від того самого пагорба, на якому зародилася демократія, Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк поділився з українськими журналістами своїм баченням чергового непростого моменту в історії молодої української демократії, а також на прохання «Голосу України» підбив підсумки свого візиту до Грецької Республіки.

Платон: «Ми ліпимо в нашій уяві державу, як ми вважаємо, щасливу, але не в окремо взятій її частині, не так, щоб лише хтось у ній був щасливий, а так, щоб вона була щаслива вся загалом»...

Арсеній Яценюк розповів про те, що запропонував своєму грецькому колезі звернутися до урядів Греції та України, щоб негайно підготувати пакет двосторонніх угод, які були б спрямовані на забезпечення соціальних стандартів. «Перше — це пенсійне забезпечення, друге — соціальний пакет, третє — взаємне визнання дипломів», — пояснив глава українського парламенту.

Аристотель: «Економіка — вид господарювання, мета якого придбання благ для дому і держави»...

Що стосується засідання Парламентської Асамблеї ЧЕС, яке відбулося в Афінах, то Арсеній Яценюк підкреслив, що Київ хотів би в результаті своєї участі в цій організації бачити конкретні економічні проекти.

«Необхідно кардинально змінити роль і місце Чорноморського банку торгівлі й реконструкції. Сила будь-якої організації визначається тим, чи здатна вона реалізувати хоча б який-небудь чіткий проект. Там є такі проекти, починаючи з так званого транспортного кільця навколо Чорного моря й закінчуючи чіткими проектами в кожній країні. І наша була пропозиція, щоб у кожній країні ОЧЕС реалізувати хоча б незначний проект, який буде профінансовано за рахунок цього банку. Плюс залучити до роботи інші банки. Зокрема, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк і, таким чином, створити фінансовий пул, який міг би вилитися в конкретні економічні проекти», — пояснив Голова Верховної Ради, підкресливши, що Україна наполягає на тому, щоб економічний порядок денний ОЧЕС було «кардинально оновлено і змінено».

Перикл: «Створивши могутність, підкріплену зрозумілими доказами й досить засвідчену, ми стали предметом подиву для сучасників і потомства».

З греками сучасними українців ріднить не тільки схожий алфавіт. Вони, як і ми — філософи за натурою і беруть активну участь у політичному житті країни. І ще: у Греції дострокові вибори — вже давно стали нормою життя. Ось, приміром, у вересні минулого року пройшли чергові дострокові вибори, в яких перемогла правляча «Нова демократія». Ініціатором перевиборів стала ліва опозиція. Підсумок дострокових виборів — прем’єр зберіг своє крісло, зробивши кілька перестановок в уряді. Знайома історія, чи не так?..

«Є тільки одна особа, яка відповідно до законодавства України має право оголосити про припинення діяльності коаліції. Це Голова Верховної Ради. Голова Верховної Ради цього не оголосив. Голова Верховної Ради впевнений у відсутності будь-яких юридичних підстав для визнання коаліції такою, що припинила свою діяльність», — так прокоментував Арсеній Яценюк нещодавній вихід двох депутатів з більшості.

Водночас він додав, що цей крок має вплив тільки на результативність голосування: «Але я провів аналіз того, як український парламент працював до цього. З 51 закону тільки 11 проголосовано коаліцією. Що стосується постанов Верховної Ради, то там взагалі з 241 лише 4 проголосовані винятково голосами коаліції».

Епікур: «Атоми, з яких утворені складні тіла, безмежні за числом своїх форм, тому що неможливо, щоб така кількість розбіжностей у складних тілах, яку ми спостерігаємо, могла утворитися з обмеженого числа форм»...

Голова Верховної Ради не бачить можливості для зміни формату коаліції: «Це фантасмагорія».

«Можливо, депутати, які написали заяви, отямляться», — зазначив Яценюк. Водночас він погодився з «Голосом України», що вихід депутатів — це лише верхівка айсберга. На думку глави українського парламенту, у сформованій ситуації немає переможців, є тільки ті, хто програв.

«Навряд чи щось зміниться, доки коаліція не візьметься за розум і не стане більш поступливою один одному», — сказав Яценюк.

Прогнозуючи на прохання «Голосу України» подальший розвиток подій, Арсеній Яценюк припустив, «що ситуація залишиться незмінною протягом певного періоду часу, і більш конструктивний політичний діалог розпочнеться восени, у вересні».

Арсеній Яценюк також зазначив, що виходом із ситуації може стати формування ключовими політичними гравцями плану дій на 2008 рік, який накреслив би перспективи розвитку країни на цей період і був би ухвалений як закон.

Діоген: «Простягаючи руку друзям, не треба стискати пальці в кулак»...

Коментуючи на брифінгу в Афінах чергові заяви російських чиновників з газової проблематики, Арсеній Яценюк підкреслив, що газові відносини України та Росії повинні мати економічний, а не політичний характер.

«Газ є винятково елементом зовнішньої торгівлі й ніяк не може розглядатися як чинник впливу на зовнішню політику», — сказав він, зазначивши, що заява про збільшення ціни на газ була виголошена міністром закордонних справ Росії.

Політик підкреслив, що газові відносини мають будуватися на рівні відповідних державних компаній-монополістів, а не на відносинах політиків.

«Я категоричний супротивник, щоб шантажувати Росію транзитною складовою, але я такий же супротивник, щоб нас шантажували газовою ціною. Газ — це бізнес», — підкреслив він. І додав, що доки у нас не буде довгострокової угоди про газові відносини, доти «усі святкуватимуть Новий рік під ялинкою, а ми під «Газпромом».

«Голос України» поцікавився мотивами, якими керується Київ, по суті, не відповідаючи на останні гострі заяви на адресу України з боку Москви.

«Я супротивник того, щоб входити в певну перепалку з росіянами», — заявив Арсеній Яценюк і повідомив, що мав розмови з віце-спікерами Держдуми РФ, що має намір поспілкуватися зі своїм російським колегою й, залежно від результатів всіх переговорів і консультацій, український парламент, можливо, ухвалить відповідний документ наступного пленарного тижня.

Афіни—Київ.