У Чернігові нещодавно з ініціативи обласного центру зайнятості вперше в Україні відбувся інформаційно-виставковий захід «Молоді — перше робоче місце».

Він викликав великий інтерес не лише у громадськості. Про увагу до проблем зайнятості молоді в регіоні засвідчила участь у заході заступника голови облдержадміністрації Н. Білоус, заступника міського голови О. Тунік-Фріз, начальника управління освіти і науки ОДА А. Заліського, голови ради Федерації профспілкових організацій області В. Струка та інших високопосадовців.

На першому поверсі до уваги відвідувачів були представлені 14 професійно-технічних навчальних закладів. Серед них чернігівські ліцеї: будівельний, деревообробної промисловості, залізничного транспорту, хімічної промисловості, Сосницький професійний аграрний ліцей та інші. Представники навчальних закладів надали старшокласникам шкіл консультації з питань вступу, умов та термінів навчання, організації побуту та дозвілля учнів.

Для випускників діяло кілька консультаційних пунктів служби зайнятості. Зокрема, в одному з них («Допоможемо здобути професію»), можна було отримати інформацію про послуги служби зайнятості щодо професійного навчання, про навчальні заклади області, умови та терміни навчання; в іншому — «Орієнтуємо на робітничі професії» — ознайомитися з професіями, які мають попит на ринку праці, визначитися у своїх професійних уподобаннях за допомогою профдіагностичних тестових методик. Відвідувачі заходу отримали листівки-пам’ятки «Молоді — перше робоче місце» та «Служба зайнятості орієнтує на професії, актуальні на ринку праці». Молоді люди також могли проконсультуватися з питань працевлаштування тощо.

Другий поверх був представлений роботодавцями м. Чернігова та області. Тут відвідувачі могли з перших вуст дізнатися про особливості роботи на підприємствах. Роботодавці у свою чергу мали змогу підібрати майбутніх працівників. Після співбесіди, до речі, 9 випускників ПТНЗ отримали запрошення на роботу. Доповненням до презентації підприємств стала фотогалерея «Чернігівщина трудова». Фотографії розповідали про людей, чия праця та професіоналізм є запорукою економічного розвитку Придесення.

Обласний центр зайнятості презентував і таку послугу як пошук роботи засобами Інтернету та розміщення в електронній мережі своїх Інтернет-резюме. На екрані демонструвався перелік актуальних вакансій на підприємствах області.

Урізноманітнювали проведення заходу виступи самодіяльних колективів професійно-технічних навчальних закладів. У веселій, невимушеній формі вони презентували свої заклади та професії, за якими проводиться навчання.

Загалом захід відвідало близько 4 тисяч випускників шкіл та професійно-технічних навчальних закладів.

На брифінгу для журналістів директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка повідомила, що згідно з прийнятою у березні постановою Кабінету Міністрів «Деякі питання надання роботодавцям дотації для забезпечення молоді першим робочим місцем» відтепер у випускників з’явилися додаткові можливості для працевлаштування. Зокрема, при зверненні до центру зайнятості їм для забезпечення першого робочого місця надаватиметься перевага. Полягає вона в тому, що молода особа — випускник має можливість отримати гарантії зайнятості на 2 роки за договором між центром зайнятості та роботодавцем і офіційну заробітну плату на рівні 1280 грн. і вище. Бюджетом на 2008 рік передбачено 32 млн. грн. для фінансування витрат на надання дотацій для забезпечення молоді першим робочим місцем, у тому числі для Чернігівської області — 685,6 тис. грн.

Проводячи захід, зазначила Л. Падалка, служба зайнятості ставила за мету ще одне — зорієнтувати випускників шкіл на свідомий вибір професії, яка має попит.

...Популяризація нових можливостей щодо працевлаштування молоді на перше робоче місце, а відтак і робітничих професій відбулася, і хоча одним днем це не підвищить конкурентоспроможності юнаків і дівчат, але має підштовхнути їх до роздумів.

Тетяна БУЯЛЬСЬКА,Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.

На знімку: молодь вивчає запити роботодавців.

Фото Миколи ТУРЧИНА.