Нашими залізницями курсують вагони зі спеціальними купе для інвалідів

Південна залізниця урочисто провела в дорогу оновлений поїзд №111/112 Харків — Львів «Слобожанщина», у складі якого був саме такий незвичайний вагон. Вхід до нього обладнано підйомником, який працює в автоматичному та ручному режимах, дозволяючи пересуватися людині в інвалідному візку з будь-яких платформ. Вантажопідйомність пристрою — до 300 кг. Вагон розраховано на 22 місця для звичайних пасажирів і купе для пасажира-інваліда із супровідником. До їхніх послуг — спеціально обладнані душ і туалет. Основні покажчики оснащені шрифтом Брайля. Сидіння для громадянина з обмеженими фізичними можливостями може приймати будь-яке зручне для нього положення.

Але що найприємніше, то це вартість квитка в спеціалізований вагон. Вона, запевняють залізничники, залишається такою самою, як і у звичайних купе. Щоправда, на внутрішніх магістралях проїзд з 1 червня подорожчав на 5 відсотків і саме у вагонах підвищеної комфортності. Але щоб упевнитися в стані комфорту хоча б у спеціалізованих вагонах, варто просто перевірити!

«Голос України» не раз критикував залізницю за формений егоїзм в її роботі. Дбаючи про власне благополуччя, «Укрзалізниця» увесь час ініціює підвищення вартості проїзду. Але що маємо? Пасажири роками їздять у задушливих вагонах без кондиціонерів і вочевидь переплачують за сумнівний дорожній сервіс. Ну, а люди, прикуті до інвалідних візків, навіть про таке не могли мріяти! Тепер на шести вітчизняних залізницях курсують 19 спеціалізованих вагонів, виготовлених російським Тверським і нашим Крюковським вагонобудівними заводами. Замовити квиток у такий вагон можна не пізніше, як за п’ять днів до відправлення поїзда.

Називаючи телефони, за якими Мінтрансзв’язку пропонує робити таке замовлення, ми просимо наших читачів обов’язково поділитися враженнями про поїздку. Адже добра справа повинна мати продовження, ну, а недоліки, навіть випадкові — виправлення. Щасливої дороги!

Телефони для замовлення квитків у спецвагони: 8(032)226-46-43 (Львів); 8(044)465-46-87 (Київ); 8(057)724-46-43 (Харків); 8(062) 319-46-43 (Донецьк); 8(048)727-46-43 (Одеса); 8(0562) 33-04-78 (Дніпропетровськ).

Підготувала Людмила МЕНЖУЛІНА.

P. S. Учора протягом години редакція намагалася додзвонитися по вказаних міністерством телефонах. Марно. Абоненти не відповідали...