У тому, що коаліція продовжує існувати, впевнений заступник голови фракції «Наша Україна — Народна самооборона» народний депутат Роман Зварич. Більше того, він категорично заперечує інформацію про можливе створення широкої коаліції. «Можу відповідально і категорично заявити, що жодних переговорів з Партією регіонів щодо переформатування коаліції фракція «НУ—НС» не веде, не вела, і вести не буде», — констатував він.

Депутат нагадав, що «жоден чинний в Україні нормативно-правовий акт не передбачає можливості індивідуального виходу будь-якого депутата з коаліції, як і не передбачає можливості в односторонньому порядку відкликати підписи під коаліційною угодою». «Тому заяви окремих народних депутатів про вихід з коаліції не тягнуть за собою жодних правових наслідків», — стверджує він.

Утім, подальша робота коаліції, зазначив Роман Зварич, «буде дещо ускладнена на даному етапі». «Тому в сесійному залі доведеться знаходити механізми для забезпечення позитивних голосувань, зокрема щодо коаліційних законопроектів».

Наразі обидві політичні сили не збираються пробачати своїм колегам вихід із коаліції й шукатимуть юридично обгрунтовану можливість їх покарати, аж до позбавлення депутатського мандата. До того ж, щоб уникнути подібних ситуацій у майбутньому, за словами бютівця Миколи Томенка, партія має ретельніше підбирати людей у свої виборчі списки та, можливо, застосовувати таку практику, коли кандидат від партії має пройти місцевий рівень депутатської роботи та продемонструвати свою діяльність і переконання.

У БЮТ і «НУ—НС» є лише одна можливість позбавити Рибакова і Бута депутатських мандатів — ухвалити закон, який встановлює норму про імперативний мандат для депутатів парламенту, стверджує заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Лавринович. «Мінімум 2—3 місяці вони зможуть ним користуватися до винесення рішення Конституційного Суду щодо цього закону», — сказав він. Його колега по фракції Сергій Льовочкін повідомив, що фракція ПР наполягатиме на тому, щоб глава парламенту на наступному засіданні офіційно оголосив про розпад коаліції. «Адже Арсеній Петрович — економіст і юрист, він добре знає, чим 225 відрізняється від 226», — зазначив депутат.

Тепер буде або — або: або за тридцять днів сформують у парламенті нову коаліцію, або — нові вибори, наголосив Сергій Льовочкін. «Ми не причетні до розвалу коаліції. Але готові з честю пройти обидва шляхи — як процес формування нової парламентської більшості, так і нові вибори», — констатував парламентарій.

Утім, незалежні оглядачі не прогнозують переформатування правлячої коаліції за результатами виходу із неї двох народних депутатів. Насамперед тому, що в цьому не зацікавлені ні політичні сили, які входять до коаліції, ні президентська сторона.