Чемпіонам світу не позаздриш...

Футбол. Євро-2008. Фінальний турнір. Австрія і Швейцарія. Група С. 9 червня.

Румунія—Франція. 0:0. Цюріх. «Летцигрунд». Арбітр — Мануель Енріке Мехуто Гонсалес (Іспанія).

Нідерланди—Італія. 3:0. Берн. «Стад де Суїсс». Арбітр — Петер Фрейдфельдт (Швеція). Голи: ван Ністелрой, 26, Снейдер, 31, ван Бронкгорст, 79.

Французи і румуни більше дбали про оборону, сподіваючись на помилку один одного. Але забитих м’ячів уболівальники не побачили. Слід зазначити, що не такою переконливою була цього разу оновлена французька команда. Без Зідана, Бартеза, котрі завершили виступи, і Анрі, який ще заліковує травму, гра «гальських півнів» втратила звичний шарм. Хоча обидві команди, склалося враження, цілком задоволені результатом. Адже кожне очко в цій надскладній групі має велику вартість.

А тепер про матч нідерландців з чемпіонами світу. Першого м’яча помаранчеві, на думку багатьох, забили з офсайду. Та хай би що там казали, підопічні Марко ван Бастена і так мали величезну перевагу над Італією. Особливо в центрі поля. Воно, звичайно, так. Але той епізод, якщо там було порушення, безперечно, вплинув на подальший перебіг поєдинку і, зрештою, на результат.

На телеповторі було чітко видно, як після удару Снейдера Ністелрой підправив м’яча у ворота збірної Італії з положення «поза грою». Однак Фрейдфельт гол зарахував. Можливо, у шведа, котрий перебував близько до епізоду, були вагомі аргументи прийняти саме таке рішення. Але що тепер про це говорити.

Після нокдауну в першому таймі чемпіони світу було активізувалися. Цьому сприяла поява на полі досвідченого і мудрого Дель П’єро. Мали декілька нагод відзначитися. Однак у футболі є залізне правило: не забиваєш ти — неодмінно тобі заб’ють. Винятку не сталося і цього разу. Нідерландці провели ще одну результативну атаку. А загалом вони перемогли красиво і заслужено. Стали одноосібними лідерами і зробили серйозну заявку на вихід до чвертьфіналу.

А от італійці опинилися в досить непривабливій ситуації. Проблем у них, як показав цей матч, удосталь. І щоб продовжити виступи в турнірі після групового етапу, «Скуадрі адзуррі» треба неодмінно вигравати у румун і французів.

Серед лауреатів — лише кияни

Футбол. Київ. Перший неофіційний чемпіонат Європи серед будівельних організацій, присвячений Євро-2012 і пам’яті чудового футболіста і тренера Анатолія Пузача. 5—8 червня. Інформаційну підтримку змаганням надавав «Голос України».

Десять колективів з Білорусі, Туреччини і України на столичному НТК імені Віктора Банникова вели боротьбу за перемогу. У матчі за третє місце команда ГДІП-«Інпребуд» (Київ) перемогла земляків із ТОВ «Сантехнік ЛТД і К» — 2:0.

Київським був і фінал, в якому зустрілися ВАТ «Метробуд» і корпорація «Солстрой». Основний час завершився внічию — 1:1. А післяматчеві пенальті влучніше реалізовували метробудівці (3:1). Вони і стали чемпіонами, а до золотих медалей додали ще й грошовий приз — 15 тисяч гривень. Другому фіналістові дісталися 10 тисяч гривень, третьому призерові — 5.

Як розповів організатор цієї події журналіст Віталій Тарасенко, чимало організацій допомогли провести чемпіонат. Це і Федерація футболу України, і народний депутат України Зіновій Шкутяк, і ще багато людей небайдужих. Учасники чемпіонату висловили сподівання, що і наступного року Київ прийматиме вже другий європейський чемпіонат футболістів-будівельників. І так до 2012 року...