Вихід двох народних депутатів із коаліції не є підставою для її розпаду. Таке переконання висловив Президент Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання українських журналістів на прес-конференції в Санкт-Петербурзі. Він також переконаний, що з правової точки зору цей прецедент навіть не причина, щоб розглядати питання про долю коаліції.

На думку глави держави, ситуація стосується організації відносин усередині фракцій, до яких належать народні депутати, та між двома фракціями-учасницями коаліції.

— Коли відбуваються такі процеси, найпевніше, вони пов’язані з тим, що народні депутати хотіли б бачити більш взаємопогоджену політику в тих чи інших питаннях, — сказав Президент.

Віктор Ющенко запевнив, що парламентська більшість «боєздатна» і закликав депутатів фракцій коаліції «консолідуватися в рамках більшості, у рамках роботи уряду».

Водночас, один із двох народних депутатів, які написали заяву про вихід із коаліції, член фракції «НУ—НС» Юрій Бут пояснив свій вчинок протистоянням БЮТ політиці Президента. Про такий стан речей, на думку народного обранця, свідчать «абсолютно волаючі факти», як от, приміром, блокування трибуни перед виступом глави держави в парламенті.

— Якщо вже я заявив про свій вихід, то це означає, що я припиняю брати участь у голосуваннях коаліції, її засіданнях і зборах, — так парламентарій прокоментував ситуацію в інтерв’ю щоденному виданню.

Інший «коаліційний біженець», представник БЮТ Ігор Рибаков оприлюднити свою позицію збирається начебто сьогодні.

Натомість голова партії «Єдиний Центр» Ігор Кріль заперечує зв’язок між виходом кількох народних депутатів з «Нашої України» на початку року та заявами депутатів Ігоря Рибакова та Юрія Бута про вихід з демократичної коаліції.

А от голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко заявляє, що «коаліцію розвалили не лише де-факто, а й де-юре». Заяву Голови Верховної Ради про відсутність коаліції, внесення до порядку денного питання про недовіру Прем’єр-міністру, початок відліку часу для формування нового уряду чи нової коаліції — політик вважає лише формальністю. Він наголошує, що відтепер без ситуативної підтримки депутатами з інших фракцій коаліція вже не зможе прийняти в стінах парламенту жодного принципового рішення, до яких належить, зокрема, прийняття змін до бюджету.

Представник Партії регіонів Сергій Ківалов у поширеному прес-службою коментарі наголошує, що згідно з нормою Конституції (9 частиною статті 83), питання зупинення діяльності коаліції регулюються Основним Законом та Регламентом Верховної Ради. У статті 66 останнього названо три причини припинення коаліції, одна з яких — зменшення її кількісного складу до менш ніж 226 народних депутатів.

Коаліційну угоду депутатських фракцій «НУ—НС» та БЮТ підписувало 227 парламентаріїв, відтак з відкликанням двох підписів їх залишається усього 225, нагадує Сергій Ківалов. Він наголошує, що коаліція — це об’єднання депутатських фракцій, а не окремих народних обранців, але існує й поняття персонального складу коаліції, закріплене законодавчо. Тож, запевняє політик, «процес припинення коаліції запущено».

Сергій Ківалов також висловлює думку, що з моменту оголошення парламентським головою про припинення коаліції розпочнеться відлік місячного терміну, протягом якого має сформуватися нова коаліція.