Футбол. Євро-2008. Фінальний турнір. Австрія і Швейцарія.

Група А. 7 червня. Швейцарія—Чехія. 0:1. Базель. «Санкт-Якоб». Арбітр — Роберто Розетті (Італія). Гол: Сверкош, 71.

Португалія—Туреччина. 2:0. Женева. «Стад-де-Женева». Арбітр — Герберт Фандель (Німеччина). Голи: Пепе, 61, Мейрелеш, 90+2.

Група В. 8 червня. Австрія—Хорватія. 0:1. Відень. «Ернст Гаппель». Арбітр — Пітер Вінк (Нідерланди). Гол: Модрич, 4 (п).

Німеччина—Польща. 2:0. Клагенфурт. «Вертерзеє». Арбітр — Том Генінг Овребо (Норвегія). Голи: Подольський, 20, 72.

Щось і не пригадується, щоб матчі відкриття на чемпіонатах світу і Європи відзначалися видовищністю, висококласною і результативною грою. І поєдинок у Базелі не став винятком. Нудне і монотонне видовище — інакше не скажеш. Швейцарці виступали першим номером, багато бігали, але марно, бо не забили. Натомість чехи мали півтора моменту і свого шансу не втратили.

Пролетів повз мету (перемогти на старті) й інший господар чемпіонату — команда Австрії. Хоча все тут було жвавіше і цікавіше, ніж у швейцарських Альпах. Австрійці пропустили ще в дебюті. Однак не знітилися, а нарощували темп, продемонстрували гарну атлетичну підготовку. А після перерви хорватам узагалі було непереливки, бо суперник так їх притис до воріт, що й перевести подих було ніколи. Та ціною величезних зусиль футболістам із берегів Адріатики вдалося втримати перемогу.

Інші два поєдинки відрізнялися від згаданих у кращий бік. Португальці, гадаю, і насолоду від гри отримали, і суперника сильного здолали. Їхній тренер Луїс Феліпе Сколарі сказав: «Ми перебуваємо на правильному шляху, виграли стартовий матч і на п’ятдесят відсотків вирішили завдання виходу з групи. Нам потрібно шість очок. Буде чудово, якщо ми зможемо добре зіграти проти збірної Чехії (в Женеві в середу). Тоді ми пройдемо до наступної стадії турніру».

Хороший футбол продемонстрували німці і поляки. Було гостре протистояння, але клас бундестім виявився вищий. Цікаво, що два влучні удари по воротах збірної Польщі завдав етнічний поляк Лукаш Подольський. Цей футболіст ще два роки тому в Німеччині на чемпіонаті світу зарекомендував себе з найліпшого боку. І ось такий успішний старт уже на європейській першості. А збірна Німеччини справила досить добре враження, показала себе командою міцною, зібраною і добре сконцентрованою.

Платитимуть щедро

Команда—переможець чемпіонату Європи зможе заробити близько двадцяти трьох мільйонів євро. Президент УЄФА Мішель Платіні напередодні старту Євро-2008 зібрав спеціальну прес-конференцію, на якій оголосив суми призових. Порівняно з попередньою європейською першістю вони збільшилися на 3 мільйони. До речі, кожна команда лише за участь у першості отримає по 7,5 мільйона, проти 4 мільйонів у Португалії. За кожну перемогу — ще по мільйону, за нічию — по 500 тисяч.

Рекордсмени турніру

Визначено перших рекордсменів чемпіонату Європи, котрий тільки-но розпочався в альпійських державах.

Найстаршим гравцем із 368 заявлених на Євро-2008 є 38-річний півоборонець збірної Австрії Івіца Вастич, який народився 29 вересня 1969 року. Наймолодший — форвард збірної Швейцарії 19-річний Ерен Дердіок, який з’явився на світ, коли Вастіч уже професіонально грав у футбол, 12 червня 1988 року.

«Найменший» футболіст — румунський півоборонець Флорентин Петре, його зріст 166 см. А от чеський нападник Ян Коллер переміг одразу у двох номінаціях. Він є найвищим гравцем Євро — 202 см і найважчим — 100 кг. Найлегший футболіст першості — півоборонець збірної Росії Дмитро Торбинський, його вага 60 кг.

Непереконлива оборона

Тим часом збірна Росії сьогодні вступає в боротьбу. Вона поміряється силами з іспанцями. На цю подію відгукнувся тренер київського «Динамо» Юрій Сьомін, як людина, небайдужа до російського футболу. Адже сам колись очолював цей колектив. А ще Юрій Павлович розповів, кого він вважає фаворитами Євро-2008.

— Франція, Німеччина, Іспанія. Я симпатизую цим командам. Але вболіватиму, природно, за Росію. Хотілося б, звичайно, щоб командою-відкриттям на цьому форумі стала вона. Ну а сюрприз можуть піднести португальці і хорвати.

Насамперед перед російською командою стоїть завдання виходу з групи. Якщо це станеться, то її виступ можна визнати вдалим. Наша група — досить рівна. Все залежатиме від першої зустрічі з Іспанією. Якщо росіяни не програють, то це буде вагомий крок до здобуття одного з перших двох місць у групі.

Утім, мушу зазначити, що оборона збірної Росії останнім часом діяла непереконливо. Хоча команда ретельно працює над цим, але надто багато індивідуальних помилок у захисті...

На знімку: Лукаш Подольський забив полякам два м’ячі.

Фото з сайту Євро-2008.