Учора в Афінах Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк взяв участь у саміті глав парламентів країн-членів Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС). Учасниками ПАЧЕС, до якої сьогодні входять представницькі органи влади дванадцяти держав, була прийнята Декларація «Про 15-ту річницю заснування Асамблеї». За ці роки, створена як «парламентський вимір» організації держав Чорноморського економічного співробітництва, Асамблея стала самостійним і впливовим органом міжнародного співробітництва у великому і перспективному регіоні, населення якого перевищує 300 мільйонів осіб.

Великий резонанс мав на Асамблеї виступ глави української делегації.

Роль і місце парламентів у світі змінюються разом із зміною геополітичної обстановки. «Вони стають ключовими інститутами демократії в наших країнах і ця роль постійно зростатиме», — заявив Голова Верховної Ради у своєму виступі. Він підкреслив, що парламенти повинні в рамках цієї організації працювати в тісному співробітництві зі своїми урядами, щоб на ділі досягти конкретних результатів.

На саміті ПАЧЕС Арсеній Яценюк закликав не залишати без уваги ті економічні й політичні процеси, що відбуваються в Чорноморському регіоні. На його думку, економічна стабільність неможлива без стабільності політичної. Тому не можна обходити увагою так звані заморожені конфлікти — нагірно-карабаський, придністровський, косовський. Арсеній Яценюк назвав країни ОЧЕС «гарантами світу в регіоні» і заявив, що «ми повинні чітко давати оцінки таким викликам як тероризм, торгівля людьми».

Тим часом, ключовим пріоритетом організації, за словами Арсенія Яценюка, є все-таки економічний пріоритет. Через те, що економічна декларація в рамках ОЧЕС була підписана 2001 року, «обновити сьогодні економічний порядок денний для ОЧЕС і прийняти нову декларацію було б дуже правильно», — вважає глава українського парламенту. Крім того, він відзначив великі перспективи Чорноморського банку торгівлі і розвитку, підкресливши, що цей інститут разом з форумом представників інших банків міг би фінансувати важливі проекти, пов’язані з регіональною інфраструктурою.

На зустрічі в Афінах центральним пунктом порядку денного стало питання взаємодії між організацією Чорноморського економічного співробітництва і Європейським союзом з акцентом на практичну реалізацію конкретних програм. Як зазначив у своєму виступі головуючий на Асамблеї глава парламенту Греції, Голова ПАЧЕС Дімітріос Сюфас, у відносинах між двома економічними об’єднаннями намітився очевидний «прорив». Якщо раніше загальноєвропейські державні та парламентські структури займали стриману позицію стосовно ОЧЕС і ПАЧЕС, то тепер вони виступають за налагодження широкої взаємодії з ними.

Представник Європейської комісії Марек Сівец заявив в інтерв’ю «Голосу України», що ЄК виступає тут у ролі спостерігача: «Ми підтримуємо ініціативи організації. Це стосується проблем енергетики, безпеки, тероризму».

Керівники національних парламентських делегацій були єдині в тому, що тісна взаємодія з ЄС відкриває для країн Чорноморського басейну найширші можливості, однак підкреслювали необхідність доповнення загальноєвропейських програм регіональними.

Учасники саміту також відзначили позитивні результати важливих засідань під час недавнього головування України в ПАЧЕС (листопад—квітень): зустрічі міністрів енергетики і транспорту, спеціальне засідання Ради міністрів закордонних справ держав-членів ЧЕС, зустріч у Києві глав МЗС країн ЄС і держав Чорноморського регіону.

Серед інших питань, що обговорювалися в Афінах, — іноземні інвестиції й економічний розвиток у державах-членах ОЧЕС, роль парламентів у боротьбі з міжнародним тероризмом, соціальна згуртованість і внесок країн-учасниць організації в політичну стабільність. З усіх цих проблем прийнято конкретні рекомендації, направлені парламентам і урядам членів організації ЧЕС. Наприкінці афінської сесії головування в ПАЧЕС передали на наступні шість місяців Голові парламенту Республіки Молдова Маріану Лупу.

Крім того, у рамках саміту глава українського парламенту провів низку двосторонніх зустрічей. Зокрема, з Президентом Грецької Республіки Каролосом Папулясом і з Головою парламенту Греції, Президентом ПАЧЕС Дімітріосом Сюфасом.

Українсько-грецькі відносини мають під собою серйозний історичний фундамент, духовне споріднення, спільну спадщину античної і візантійської культур. Це, на думку Арсенія Яценюка, є причиною того, що нас у Греції розуміють і підтримують. Визначальним фактором є і те, що Греція, долаючи перешкоди, пройшла нелегкий шлях у ЄС і досить непростий період адаптації до правил загального європейського дому. І як повідомив «Голосу України» прес-секретар глави Верховної Ради, Арсеній Яценюк висловив сподівання на підтримку парламентом Греції євроінтеграційних і євроатлантичних устремлінь України.

У свою чергу Дімітріос Сюфас заявив, що в Греції проживає одна з найбільших українських громад, а Арсеній Яценюк висловив надію, що двосторонню угоду про соціальне забезпечення буде підтримано якнайшвидше.

Річ у тім, що відкладати проблеми, які нагромадилися, довше не можна. Це показала зустріч Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка із земляками, що відбулася напередодні саміту.

Представників більш як 20-тисячної української громади Греції хвилювали політичні процеси, які нині переживає Україна, однак глава парламенту назвав те, що відбувається, складним становленням демократичного співтовариства і запропонував не перетворювати розмову на лекцію, а поговорити про конкретні речі. Зокрема, про перспективи соціальних гарантій тим, хто хоче повернутися на батьківщину: «Що зможемо вирішити, те вирішимо».

І щоб остаточно спрямувати перебіг дискусії в практичне русло, Арсеній Яценюк пояснив, що нині українська держава страждає через відсутність кваліфікованих фахівців. Тому зусиллями заснованого ним фонду «Open Ukraіne» разом із МЗС України, Верховною Радою й урядом буде створено і затверджено державну програму «Твоя країна — Україна». Її мета — повернути українців на свою землю.

«Добре, що ми побудували пів-Європи, але треба їхати будувати свою країну!». Ці слова ті, хто зібрався в приміщенні Посольства України в Грецькій Республіці, зустріли оплесками, зайвий офіціоз і напруга зникли, а питання — гіркі, наболілі, вистраждані, посипались як з рога достатку.

Запитували про можливість пенсійного забезпечення при поверненні в Україну, говорили про необхідність вирішити питання з визнанням у нашій країні закордонних атестатів і дипломів. Зокрема, отриманих українськими дітьми в грецьких школах і вузах. З’ясувалося, що також дуже гостро на батьківщині Аристотеля і Піфагора стоїть питання про українську школу. Скаржилися і на окремі бар’єри, що виникають в українських представників середнього і малого бізнесу в Греції, складні ситуації з визначенням громадянства дітей, народжених у змішаних шлюбах. Одразу в ході розмови Арсеній Яценюк пропонував різні варіанти розв’язання проблем, і якщо сторони доходили взаєморозуміння з якогось питання, то глава парламенту або давав конкретне доручення послу, або брав зобов’язання на себе.