Комітет з питань національної безпеки та оборони звернувся до Прем’єр-міністра з вимогою прийняти постанови уряду, якими ліквідувати диспропорцію у посадових окладах між цивільними працівниками силових структур та військовослужбовцями, а також підвищити оклади з урахуванням військових звань.

Розглянувши хід реалізації постанови Кабінету Міністрів від 7 листопада 2007 року «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу», народні депутати відзначили, що це рішення виконується у всіх силових структурах загалом задовільно, але виникли певні проблеми. Зокрема, недостатній фінансовий ресурс не дає можливості виплачувати стимулюючі надбавки, зокрема у внутрішніх військах та СБУ. А після ухвалення урядом 1 лютого нинішнього року рішення про підвищення на 45 відсотків посадових окладів для державних службовців цивільний працівник, який служить у силових структурах, отримує зарплату набагато вищу, ніж військові на таких само посадах. Різниця посадових окладів у деяких силових структурах становить тисячу гривень. «Людина в погонах має набагато менший оклад, аніж цивільна людина, хоча людина в погонах бере на себе набагато більше зобов’язань», — відзначив голова комітету Анатолій Гриценко.

Наступним етапом реформи грошового забезпечення військовослужбовців мало стати істотне підвищення надбавок за військові звання. Однак на сьогодні, як зазначали на засіданні комітету, ще навіть немає проекту рішення уряду з цього питання. А різниця надбавок за звання полковника та генерала становить аж... п’ять гривень.

Депутати не підтримали проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб (щодо запровадження другої пенсії батькам, дружинам (чоловікам) загиблих військовослужбовців). Однак разом із Міністерством фінансів та соціальної політики вирішено розробити інші механізми компенсації цій категорії громадян — зокрема, збільшити розмір одноразової страхової виплати на випадок загибелі військовослужбовця та збільшити надбавку до пенсії.

За результатами обговорення питання про захист наявної в органах державної влади інформації, яка включає в себе дані про особу, недопущення несанкціонованого її поширення, а також щодо необхідності посилення правової відповідальності за порушення вимог її зберігання та незаконного поширення вирішено провести комітетські слухання. Це стало реакцією на журналістські розслідування про те, як нині на столичному ринку «Петрівка» можна придбати будь-яку базу даних за 300—500 гривень. В останній декаді червня також вирішено провести комітетські слухання, присвячені стану оборонно-промислового комплексу та перспективі переоснащення новими зразками зброї Збройних сил та інших військових формувань. Окремою темою під час обговорення на слуханнях буде утилізація боєприпасів.