Верховна Рада України на своєму засіданні 19 червня прийняла закон про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України. Які заходи передбачає прийнятий парламентом законопроект?

«Цим законом гарантується відновлення соціальних, трудових, виборчих прав, права на освіту і медичне забезпечення після поселення в інших регіонах», — прокоментував «Голосу України» співавтор законопроекту голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини Валерій Пацкан.

Законопроект чітко визначив статус вимушених мігрантів — це особа, яка вимушено залишила місце проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя або обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України, громадянин України, який постійно проживав в Автономній Республіці Крим або м. Севастополі станом на 18 березня 2014 року або на території проведення АТО на час її початку. До цієї категорії осіб також належать іноземці чи особи без громадянства, які на законних підставах проживали на вказаних територіях України і вимушено залишили місця проживання внаслідок зазначених обставин.

Як зауважив В. Пацкан, зокрема, законом визначено гарантію тимчасового розселення в регіонах, встановлених Кабінетом Міністрів України, та отримання грошової допомоги в обсягах, передбачених актом КМУ. Цей закон також унормовує механізм реалізації всіх передбачених законодавством прав для переселенців зі Сходу, АРК та м. Севастополя. Визначено орган, що видає посвідку вимушеного мігранта, яка є підставою для отримання всіх додаткових прав вимушених переселенців, — Державна міграційна служба. З метою інформування та надання допомоги переселенцям закон передбачає: не рідше як раз на десять днів представники органів державної влади мають проводити виїзні прийоми громадян у місцях тимчасового розселення.

Окрім того, закон покладає на органи державної влади обов’язок забезпечити влаштування дітей вимушених мігрантів, дітей-сиріт до дошкільних виховних закладів. А уряд має прийняти та впроваджувати державні програми допомоги вимушеним мігрантам, у тому числі програми допомоги у соціальній економічній і психологічній їхній адаптації до нового місця проживання.

Оскільки питання внутрішньої міграції належать до компетенції Державної міграційної служби, то цим законом саме на ДМС покладено відповідні обов’язки. Гуманітарні питання, що виникають, розв’язуватимуть відповідні органи соціального захисту, зауважив голова комітету.

«Держава в особі Верховної Ради України повинна передбачити механізм забезпечення прав і свобод громадян, які вимушені покинути свої домівки, роботу через злочинні дії загарбників і сепаратистів, — наголосив В. Пацкан. — Прийняття цього закону, власне, дасть можливість належним чином забезпечити захист прав і свобод вимушених мігрантів».