Розвиток економіки забезпечить виконання соціальних стандартів

«Здорова економіка є запорукою високих соціальних стандартів». З цих слів Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк розпочав свій виступ під час парламентських слухань на тему «Про хід виконання в Україні Європейської соціальної хартії». На думку Голови Верховної Ради, «головне, до чого має прагнути Україна, — це макроекономічна стабільність та підняття зростання ВВП, зайнятості населення, зменшення інфляції, продуктивність праці».

Також на часі в нашій країні і реформування системи оплати праці. «Була складна дискусія щодо реформування системи оплати праці і можливість запровадження погодинної оплати праці. Значна і левова частка країн Європейського Союзу, і Сполучені Штати мають погодинну оплату праці», — зауважив Арсеній Яценюк. На його думку, також потребує уваги і мінімальна заробітна плата та прожиткові стандарти: «У проекті змін до державного бюджету життєві та соціальні стандарти мають бути максимально підтягнуті до розрахункових мінімумів, що визначені законодавством».

Не обминув увагою Голова Верховної Ради і питання трудової міграції. За його словами, «через значний відплив трудових ресурсів з України, а також приплив аналогічних трудових ресурсів держава має ключову проблему — немає кому працювати. А через тенденції глобалізованої економіки, якщо не звертати увагу на цю проблему, на теренах України працюватимуть не українці, а люди з Китаю та Індії».

Керівник українського парламенту як позитив відзначив прийнятий нещодавно Верховною Радою в першому читанні Трудовий кодекс України. «Але деякі статті треба доопрацювати і винести на друге читання», — зауважив Арсеній Яценюк.

Наостанок Голова Верховної Ради торкнувся питання профспілок. На його переконання, українські профспілки мають залишатися поза політикою.

«Роль і місце профспілок у ринковій економіці є номер один для дійсного розвитку продуктивних сил. Вони мають бути потужним органом захисту працівників і бути справді незалежними», — зазначив Арсеній Яценюк.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Голова Комітету ВР з питань соціальної політики та праці Василь Хара (Партія регіонів) підкреслив, що ратифікація Європейської соціальної хартії та особливо дотримання її норм і стандартів є однією з умов успішної реалізації європейських прагнень України та вимагає конструктивної співпраці парламенту, уряду, центральних органів виконавчої влади та сторін соціального діалогу.

Під час ратифікації хартії Україна не приєдналася до деяких її статей, зокрема до статті, яка проголошує право працівників на справедливу винагороду, що забезпечувала б гідний рівень життя, хоча стаття 48 Конституції гарантує право кожному громадянинові на гідний життєвий рівень для себе та своєї родини, зауважив В. Хара. На його думку, уряд сьогодні не вживає належних заходів для можливості приєднання до пункту 1 статті 4 хартії, а значить, і для вирішення проблеми бідності. За даними парламентського комітету, у першому кварталі нинішнього року заборгованість із зарплати не лише не зменшилася, а й зросла на 23,7 млн. грн. і на 1 квітня становила 693 млн. грн. Середня зарплата в Україні нині найнижча серед країн, з якими вона межує. Скажімо, наша середньомісячна зарплата становить близько 165 євро, а в Росії — 315, Румунії — 326, Польщі — 637, Угорщині — 648. А в порівнянні з Євросоюзом наші зарплати у десять разів менші.

Геть безрадісним, зазначали учасники слухань, є виконання статті 30 хартії «Право на захист від бідності та соціального відчуження». Уряд звітує про зниження рівня бідності за останні три роки на 0,3%. Проте загальні показники залишаються дуже високими: серед працюючих рівень бідності становить 27,5%, у малих містах — 32%, а на селі -40%.

Натомість міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова мовою цифр переконувала у протилежному: що за нинішнього уряду всі соціальні виплати, зарплати, пенсії, стипендії зростають і зростатимуть надалі.

31 жовтня Україна має відзвітувати про хід виконання хартії. На думку учасників парламентських слухань, ще є час змінити ситуацію на краще, але для цього слід негайно вжити дієві заходи.

За підсумками парламентських слухань буде ухвалено рекомендації парламентові та урядові.

Юліана ШЕВЧУК.