Напередодні журналістського свята в Національному академічному драматичному театрі імені І. Франка відбулася VІІІ урочиста церемонія вшанування переможців Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв і п’єс «Коронація слова-2008».

За восьмирічний вік цей конкурс довів: чутки про банкрутство України-літературної не просто перебільшення, а повна невідповідність реальному стану речей. Таланти в нас є, їм треба лише допомогти пробитися зі стежок невідомості на широкий тракт визнання. Такими «поводирями» стали засновники й організатори «Коронації слова» — голова правління ЗАТ «Крафт Фудз Україна» Юрій Логуш та його дружина Тетяна. Саме завдяки їм ця компанія асоціюється не тільки зі смачним — шоколадом «Корона», а й з красиво-корисним — «коронованим» словом сучасної літератури.

* Щороку на конкурс надходить понад тисяча рукописів з усіх областей країни, — повідомив, відкриваючи цьогорічну церемонію нагородження, Юрій Лопуш. — Пишуть юні, зрілі та літні. Люди різних професій. Аматори і професіонали...

Авторитетне журі з-поміж цієї величезної «бібліотеки» рукописів відбирає справді найоригінальніші, найталановитіші роботи. «Справді» — бо під час цього нелегкого процесу «нічого особистого» не проявляється: імена претендентів ховаються за шифром, суворішим, ніж в агентів колишнього ГРУ. Принаймні там «Центр» знав, хто ховається під псевдо якогось «Юстаса», тут імена переможців розсекречуються тільки на урочистій церемонії.

Чесність змагання позначилася й на нинішньому визнанні володарів премій і дипломів. У номінації «П’єси» переміг одесит Станіслав Стриженюк за історико-патріотичний «Судний день. Батурин». Друга премія в Едуарда Богуна за «Помилку Марка Фабія» і третя — в Богдана Підгірного за «Прагнення притомності».

Приємно, що дипломантом в цьому жанрі став і автор «Голосу України» — наш колега Микола Босак. Його інсценізація «Кайдашевої сім’ї» справила враження на журі навіть попри те, що віднедавна п’єса за найвідомішою повістю Нечуя-Левицького з’явилася в репертуарі «франківців». Щоправда, її «постановники» довели свою причетність не тільки до «Украденого щастя» Каменяра: «позичивши» в Босака шматки його творчості, вони «забули» згадати Миколу серед авторів інсценізації.

У номінації «Кіносценарії» перемогли Василь Босович та Олександр Столяров («Ангел з патефоном»), Світлана Тяпіна («Справа про диявола та вбиту наречену) і два «бронзові» призери Кирило Устюжанин («Виступ»), Марина Чижова («Немодні небеса»). У жанрі «Романи» «золото» здобув Володимир Лис за «Острів Сильвестра», «срібло» — Марія Маслєчкіна («Дорога, або Афганське рондо»), «бронзу» — Анна Багряна («За Габією, або Всупереч забобонам») і Михайло Бриних («Шахмати для дебілів»).