Вечірнє засідання 5 червня

Засідання розпочалося з повторного розгляду — із пропозиціями Президента — законопроекту про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень». За словами заcтупника глави секретаріату Президента Олександра Шлапака, Віктор Ющенко не може підписати цей закон, оскільки у новій його редакції, на відміну від чинної, передбачено побудову системи державної реєстрації прав на нерухоме майно, в тому числі земельні ділянки, поза межами Державного земельного кадастру та лише на основі відомостей про права на нерухоме майно, а також їх обтяжень. Водночас, незважаючи на те, що нині чинний закон передбачає створення єдиної системи державної реєстрації речових прав, у запропонованій редакції закону ідея створення єдиної кадастрово-реєстраційної системи нівелюється, оскільки вона передбачає виведення Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень за межі Державного земельного кадастру, в складі якого залишається державна реєстрація земельних ділянок. Окрім цього, цей закон залишає неврегульованим питання реєстрації обмежень речових прав, пов’язаних, наприклад, з умовами приватизації майна, правилами планування й забудови територій, охорони пам’яток історії та культури, у зв’язку з чим виникне потреба у створенні окремого реєстру обмежень прав на нерухоме майно. Як наслідок, за умови підписання цього закону Президентом, для здійснення купівлі-продажу земельної ділянки (навіть без розташованих на ній об’єктів нерухомості) громадяни та юридичні особи змушені будуть почергово одержувати аналогічну інформацію з Державного земельного кадастру, з Державного реєстру прав на нерухоме майно та реєстру обмежень і обтяжень. Але й це ще не все, бо після цього вони, щоб зареєструвати відповідні права, знову муситимуть пройти усі три реєстри. Отож Президент запропонував народним депутатам повернутися до норми чинного закону, яка вимагає створення єдиної системи реєстрації прав на нерухоме майно. Не зумівши подолати вето Президента, парламентарії відправили цей закон на доопрацювання.

Далі Голова Верховної Ради Арcеній Яценюк повідомив, що відповідно до Регламенту і вимог коаліційної угоди фракції коаліції внесли подання про призначення Голови Фонду держмайна та наполягають на розгляді питання про звільнення Валентини Семенюк з цієї посади. Проте одразу ж на вимогу двох фракцій (Партії регіонів та КПУ) було оголошено перерву у засіданні, а по її завершенні представник регіоналів Олександр Єфремов зазначив, що опозиція наполягає на дотриманні коаліцією попередніх домовленостей стосовно порядку розгляду питання про звільнення Голови Фонду держмайна В. Семенюк, а саме: спершу парламент має ухвалити Державну програму приватизації.

А оскільки представники регіоналів заблокували підходи до президії, то Голова Верховної Ради А. Яценюк змушений був з головної трибуни повідомити, що відповідно до вимог Тимчасового регламенту викликав В. Семенюк для звіту перед парламентом, проте у відповідь надійшла інформація, що вона проходить «термінове медичне обстеження». Разом з тим і представники фракції Партії регіонів, незважаючи на заклики керівника фракції БЮТ Івана Кириленка дозволити змінити керівництво Фонду держмайна, оскільки в даному разі йдеться про наповнення бюджету і погашення його дефіциту, стояли на своєму. Враховуючи це, головуючий змушений був дочасно закрити вечірнє засідання.