Посилити боротьбу з нелегальною міграцією та відповідальність за це явище передбачає проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань міграції, який Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендував парламентові ухвалити в першому читанні.

За даними ООН, Україна посідає четверте місце за кількістю міжнародних мігрантів. Бізнес з нелегальної міграції у світі за прибутковістю посідає третє місце після торгівлі зброєю та наркотиками. Торік Державною прикордонною службою було виявлено 31 783 особи, які нелегально перетинали державний кордон України. При цьому, за підрахунками Міжнародного центру з досліджень міграції, на кожного затриманого нелегального мігранта припадає двоє, яким вдалося уникнути міграційного контролю. Законопроект передбачає внести зміни до Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, які розширюють підстави для заборони в’їзду іноземців в Україну, їхню відповідальність під час перебування в Україні, надають більше повноважень органам влади вирішувати питання про видворення незаконних мігрантів, посилюють відповідальність за незаконний перетин кордону. Автор законопроекту Григорій Смітюх (Партія регіонів), представляючи свою законодавчу ініціативу, наголосив, що питання нелегальної міграції стало складовою частиною національної безпеки, адже зростає кількість злочинів, скоєних мігрантами на території нашої країни. Депутати, визнаючи актуальність розробки такого проекту закону, висловили низку пропозицій до нього. Голова підкомітету з питань жертв політичних репресій, етнополітики, упередження національних конфліктів, біженців, міграції та у зв’язках з українцями, які проживають за кордоном, Юрій Гнаткевич (БЮТ) відзначив, що проблема нелегальної міграції не має зводитися лише до посилення відповідальності — адже коли протікає човен, треба не лише вичерпувати воду, а й латати дно. На його думку, варто посилити контроль за перетином східного кордону держави з Росією, який нині є фактично відкритим. Тоді як наш сусіда останнім часом істотно посилив вимоги до перебування іноземців на території Росії.

Голова комітету Ігор Шаров (Блок Литвина) наголосив на потребі створення єдиного органу виконавчої влади, який опікувався б проблемами міграції, та вдосконалення діяльності уже діючих структур. «А то у проблеми сім няньок, а вона ніяк не вирішується», — сказав І. Шаров. Комітет направив подання до Президента та Кабінету Міністрів стосовно потреби утворення єдиного державного органу з питань міграції.

Комітет також розглянув проект закону про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо обмеження свободи пересування та вільного вибору місця проживання (внесені народними депутатами від Блоку Литвина Олегом Зарубінським та Миколою Рудченком) і два проекти законів з посилення відповідальності за розпалювання політичної, ідеологічної, расової, національної або релігійної ворожнечі в авторстві депутатів від Партії регіонів Ганни Герман і Тараса Чорновола, рекомендувавши головному комітетові підтримати їх у першому читанні.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.