Схоже, з таким гаслом живуть українські політики. Ще у вівторок здавалося, що Верховна Рада подолала штучний параліч, створений деякими непродуманими діями учасників коаліції. Понад те, народні обранці в присутності Президента і Прем’єр-міністра дали змогу скласти присягу трьом суддям Конституційного Суду. Окрім того, прийняли закон, який дав можливість розблокувати надходження до державної казни. І Віктор Ющенко, як і обіцяв, підписав його.

Однак уже в четвер почалися проблеми. По-перше, Андрій Портнов, який претендував на посаду Голови Фонду державного майна, відмовився від неї. Бютівці замість нього запропонували затвердити на цій посаді Андрія Кожем’якіна. Проте регіонали заблокували трибуну, не даючи можливості розглянути кадрове питання. Вони вимагали звіту нинішнього керівника фонду Валентини Семенюк-Самсоненко. А остання відбула 4 червня у відпустку. Отож блокада сесійної зали з боку Партії регіонів продовжилася у п’ятницю. А тому Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк змушений був відкрити і закрити засідання.

Щоправда, це була не остання неприємна новина. Сенсацію приберегли під кінець тижня. Виявляється, два народні обранці Ігор Рибаков з БЮТ та Юрій Бут з «Нашої України—Народної самооборони» написали заяви про вихід з демократичної коаліції. Арсеній Яценюк навіть сказав «про зраду в коаліції». Отже, в коаліції залишилися 225 народних депутатів. Хоча, з точки зору законодавства, вона продовжує існувати, адже рішення про її створення приймають фракції, а не окремі депутати.

Що спонукало до такого кроку народних обранців? Причини різні. Так, Ігор Рибаков стверджує, що уряд не бореться з контрабандою, а навпаки стимулює її. А Юрій Бут вважає, що коаліція не виконує програми Президента. Понад те, воює з ним. Відтак він не хоче більше працювати в такій коаліції. Цікаво, що ці події сталися тоді, коли глава держави перебував у сусідній країні. Якою буде його реакція, поки що невідомо. А тим часом регіонали, зокрема вустами заступника керівника фракції Олександра Єфремова, почали знову говорити про створення широкої коаліції.

Отож можна стверджувати: уряд опинився у підвішеному стані. Оскільки треба внести зміни в державний кошторис поточного року і водночас підготувати проект бюджетної резолюції на 2009 рік. А голосів для проходження законопроектів у коаліції бракуватиме. Тому треба думати, як домовлятися з іншими фракціями.

Ось такий виявився перший тиждень літа. Схоже, воно таки буде доволі спекотним не лише для політиків, а й для громадян.