Ранкове засідання 6 червня

Зранку парламентська трибуна була заблокована депутатами з Партії регіонів. І Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відкрив пленарне засідання не зі свого місця у президії, а з трибуни. Першим питанням у порядку денному стояв проект постанови про звільнення Валентини Семенюк з посади Голови Фонду державного майна. Політичні консультації з цього питання, за словами А. Яценюка, були безрезультатними — регіонали заявляли, що не розблокують трибуну, доки в парламенті не виступить зі звітом В. Семенюк. Але вона не могла прибути до парламенту, бо перебуває у відпустці. Пропозиція Голови Верховної Ради розглянути це питання без її присутності не знайшла підтримки. Тож А. Яценюк запропонував продовжити консультації наступного тижня і провести погоджувальну раду 10 червня.

Головуючий лише оголосив з парламентської трибуни депутатські запити. А перед закриттям пленарного засідання повідомив сенсаційну новину: двоє народних депутатів — Ігор Рибаков (БЮТ) і Юрій Бут («Наша Україна—Народна самооборона») — подали до апарату Верховної Ради заяви про свій вихід із коаліції демократичних сил. «У коаліції відбулася певна зрада», — заявив глава парламенту.

Після закриття пленарного засідання лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко в інтерв’ю журналістам заявив, що, незважаючи на написання заяв двома народними депутатами про вихід із парламентської коаліції, вона юридично існує й існуватиме доти, доки не буде рішення однієї із фракцій про вихід із коаліції. За словами В. Кириленка, після заяв І. Рибакова та Ю. Бута може виникнути лише «ускладнення у процесі голосування». Проте такого роду ускладнення, зауважив лідер фракції «НУ—НС», були і раніше, але тоді це відбувалося «не зовсім публічно — деякі депутати мали дещо інші точки зору і центри впливу».

Претендент на посаду Голови Фонду держмайна, заступник лідера фракції БЮТ Андрій Кожем’якін також стверджував, що коаліція продовжує існувати. За його словами, вихід бютівця Ігоря Рибакова із коаліції — це «прогнозована ситуація», бо депутат уже давно не ходив на засідання фракції БЮТ та не брав участь у роботі фракції. «Коаліція існує, бо кожне голосування у Верховній Раді — це творчий процес, — сказав А. Кожем’якін. — Сьогодні немає голосів, а завтра в залі вони з’являються. Це така собі лабораторія, яка залежить від фахівця, який у ній працює». Ще один бютівський юрист Валерій Писаренко також заявив, що написання заяв двох депутатів про вихід із коаліції жодних юридичних наслідків не має, а цей крок має лише політичний зміст — намір саботувати рішення демократичної коаліції задля створення широкої коаліції на всіх рівнях державної влади. За словами В. Писаренка, цей процес уже пішов, що вже продемонстровано під час призначення суддів Конституційного Суду, коли посаду судді за квотою Президента отримав представник Партії регіонів. До того ж, зауважив В. Писаренко, навіть виключення з партії та фракції не призведе до позбавлення депутатського мандата «перебіжчиків» — такого механізму юридично досі не існує.

Заступник голови фракції Партії регіонів, голова Регламентного комітету Верховної Ради Олександр Єфремов розцінив вихід двох депутатів із коаліції демократичних сил, як крок, що відкриває шлях до переговорів про створення в парламенті широкої коаліції. «Переговори будуть дуже складні, але тільки через взаємні поступки можна досягти якогось компромісу, — сказав О. Єфремов. — Безперечно одне: якщо хочемо домогтися згоди в державі, то політичні сили повинні відкласти питання, які сьогодні роздирають державу, і зайнятися реальними проблемами — передусім економікою та вирішенням соціальних питань». Голова Регламентного комітету зауважив, що є місяць на вирішення питання щодо коаліції — упродовж нього має бути сформована нова коаліція, яка подасть на затвердження новий склад уряду. А уряд нині залишився у статусі в. о.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.